субота, 10. јул 2010.

HOT CLUB OF BELGRADE - The Balkan Swinging Melody


HOT CLUB OF BELGRADE "The Balkan Swinging Melody"
(Samostalno izdanje) 2010.
CD

Gypsy swing / jazz - SERBIA








Beogradski doajen, jazz gitarista i studijski muzicar, Branko Macic - Macak, tokom poslednje dekade intenzivirao je svoje aktivnosti, kako sviracke, tako i diskografske. Njegov aktuelni projekat ukljucuje rad i vodjenje sastava Hot Club of Belgrade, koji je u Beogradu nedavno imao i promociju svog debi izdanja - "The Balkan Swinging Melody" . Na neki nacin delovanje Hot Club of Belgrade grupe predstavlja prirodni nastavak akticnosti koje je najavio sa Happy Jazz Guitar Triom, sa kojim je 2006. godine objavio album "Perdido" (Multimedia Records ). U samom Beogradu sa velikom paznjom propracene su promotivne aktivnosti nedavno izaslog pomenutog izdanja, tim vise sto na prostorima glavnog grada i Srbije, Macicev bend predstavlja prvi pravi akt koji nastavlja tradiciju onog legendarnog pariskog "Hot Cluba", kojeg su proslavili Django Reinhardt i Stephen Grappelli.

Debi album Beogradjana kroz postavku tema i songova poznatih sa Balkanskog podrucja (sto standarda, sto etabliranih autorskih numera), izvodjacki se oslanja na tradiciju gypsy swinga i muzike 30-tih godina, ciju su slavu svetom prenela napred pomenuta slavna imena. Tako ce potencijalni konzument izdanja moci da cuje i sledece numere koje su u izvodjenju Macka i saradnika kroz jedinstvenu aranzmansku formu dobile na posebnoj patini - "Bembasa", "Makedonsko devojce", "Hej salasi", "Cajsukarije", "Devojko mala", "Tamo daleko", "Jeremija"... Special guest star albuma je jos jedan beogradski doajen - Vojislav Djukic Koki - lider poznatog akusticarskog sastava S vremena na vreme. On je sa bendom izveo i otpevao svoju autorsku numeru - "Dodji u kafanu", za koju je uradjen i spot.

"The Balkan Swinging Melody" je ozbiljno ostvarenje i sasvim sigurno preporucljivo za sve ljubitelje gypsy swinga i generalno muzike koja se svirala nekada u zadimljenim jazz klubovima. Akteri price su sa svoje strane doprineli da sve funkcionise maksimalno profesionalno, ubedljivo, pri cemu samo svirtacko iskustvo muzicara doprinosi laksem prihvatanju priredjenog materijala.


Ocena: 8,5 / 10
www.hotclubofbelgrade.com

Нема коментара:

Постави коментар