субота, 10. јул 2010.

DOBRI ISAK - Mi placemo iza tamnih naocara


DOBRI ISAK "Mi placemo iza tamnih naocara"
(PMK Records) 2009.

CD

Darkwave - SERBIA

Niski sastav Dobri Isak delovao je u periodu od 1983. do 1986. godine. Na neki nacin mogu se smatrati znacajnim sastavom niske post novotalasne scene, a njihov rad, iako je isao preko ondasnjih tipicno underground kanala, nije bio nezapazen u nekadasnjoj Jugoslaviji. Objavili su kasetno izdanje za "SKC Nis" naziva "Mi placemo iza tamnih naocara", koje se takodje moze smatrati i pocecima nezavisne izdavacke produkcije u pomenutom gradu. Pre izvesnog vremena ovaj album doziveo je reizdanje za nezavisnu etiketu "PMK records", a na CD-u se nasao i bonus od 7 pesama. Bogato opremljen CD sa tekstovima i informacijama, kao i ovim diskografskim putem reaktiviranje samog znacaja grupe, spada u hvale vredan poduhvat izdavaca.

Dobri Isak su autorski predstavljali samosvojnu pojavu, a na neki nacin, njihov pristup promovisao je varijantu darkwavea, koja je u izrazajnoj formi apstrahovala visemislene tekstove i interesantnu muzicku matricu, koja za slusanje nije bila dosadna niti "jednosmerna", kao sto je bio cest slucaj kod izvodjacki slicnih grupa. Preslusavanjem njihovog materijala, mozete se lako vratiti u vreme ovdasnjih post 80-tih i osetiti delic atmosfere koja je bila prisutna na tadasnjoj, uslovno receno, underground sceni koja se, naravno, bavila ovakvim i slicnim zvukom.

"Mi placemo iza tamnih naocara", iako sadrzi autenticnost onog vremena, danas mnogo godina kasnije, ne gubi na odredjenom sarmu, jos jednom potvrdjujuci da su Dobri Isak bili sastav koji je svakako imao sta da kaze. Uostalom, bolja preporuka za nabavku ovog albuma i nije potrebna.


Ocena: 8,5 / 10
www.myspace.com/pmkrecords

www.myspace.com/dobriisaknis


Нема коментара:

Постави коментар