субота, 10. јул 2010.

DBAU - Masina


DBAU "Mašina"
(Ekipa) 2009.

CD - BOSNIA AND HERZEGOVINA

Groove / funk / dance / pop / crossover










Dbau su kvartet iz Prijedora, aktivan u kontinuitetu vec neko vreme. Ranije su se zvali Dbauizadjale, ali su skratili ime. Tokom prosle (2009.) godine objavljuju svoje drugo po redu izdanje za izdavacku kucu "Ekipa". Prijedorski akt nije bas lako zanrovski definisati, jer je u njihovoj muzici zastupljeno vise varijanti "okupljenih" oko tkzv. groove tendencija. Dakle, ima tu funk, dance, electro elemenata, ali pravi termin bi bio - crossover, odnosno mix pomenutih detalja, koji kako deluju sinhrono, takodje se mogu tretirati kao i posebna stilska celina.

Melodicnost i pop uplivi isto tako imaju vaznu ulogu u njihovim autorskim kreacijama. Takodje su prisutne i rock tendencije, cime se narocito istice 9-ta po redu numera - "Punkboy". Pevaju na maternjem jeziku, i cinjenica je da su na svom izdanju ponudili puno ideja, mnostvo interesantnih resenja, kao i neocekivanih producentsko-aranzmanskih realizacija. Hteo bih da naglasim da se pristup remixima razlikuje od slucaja do slucaja, odnosno od pesme do pesme, a taj detalj neko moze smatrati prednoscu, a neko manom.

Puno asocijacija i uticaja se namece preslusavanjem albuma, i oni, cinjenica je, dolaze sa raznih strana, a cini se da dva beogradska aktera - sastav Darkwood Dub i pevac Misa Reljic su na odredjen nacin "prisutni" u muzici grupe. Treba takodje istaci da su 90-te godine "znacajne" za sam pristup muzickim temama, ali da je takodje ucinjen prilican napor da kompletno izdanje "prihvati" standarde 2000-tih.

"Slusljivost" i melodicnost su vazni aduti grupe, kao i samog izdanja, i ne treba se iznenaditi ako prohodnost albuma bude imala "odlozeno" dejstvo.


Ocena: 7,5 / 10
www.ekipa.ba www.myspace.com/dbauizadjale

Нема коментара:

Постави коментар