субота, 10. јул 2010.

HIRURGIJA - Smrt i iskljucenja


HIRURGIJA "Smrt i isključenja"
(Batiskaf Production) 2009.

CD - SERBIA

Dark rock / darkwave / crossover








Hirurgija je novosadski bend, mozda je bolje reci projekat, iza kojeg stoji Vladimir Bajic - tekstopisac, vokal i glavni autor. Sve je krenulo spontanim seshnima, 2001. godine, da bi prica dobila relevantniju formu objavljivanjem albuma koji je ugledao svetlo dana 26. oktobra prosle, 2009. godine. Vaznu pomoc pri realizaciji albuma Bajic je imao od strane Darka Jovanovica i Valerijana Buile (koji je bio snimatelj i producent), a na snimcima sa izdanja su participirali Aleksandar Pavlovic i Mila Jurisic.

Vrlo je tesko standardnim terminima opisati muziku i pristup kojeg je Bajic sa svojim saradnicima ponudio. Recimo da je u nekoj osnovi dark rock sa darkwave elementima, pristigao iz postnovotalasne 80's price. Tekstovi su visemisleni, imaju takodje i spiritualni prefiks. Same pesme nisu jednostavne za slusanje i prihvatanje, takodje, prisutna je i odredjena doza nihilistickog stava, gde je sviracka motorika u funkciji tekstualne poruke. Sam materijal je ujednacen i postoji jedna zajednicka nit medju songovima koje je Bajic ponudio.

"Smrt i iskljucenja" nije jednostavno izdanje kako za slusanje, tako i za prihvatanje, i sasvim sigurno da zahteva potpunu slusaocevu paznju i koncentraciju. No, nema sumnje da je sa druge strane, Bajic adekvatno plasirao vlastitete ideje, ponudivsi svoje vrlo autenticno vidjenje muzicko-izrazajne forme.


Ocena: 7 / 10
www.myspace.com/hirurgija

Нема коментара:

Постави коментар