среда, 11. август 2010.

SINOBUSI - Vagon za provetravanje tunela


ŠINOBUSI " Vagon za provetravanje tunela "
( PGP RTS ) 2010.

CD

Blues/blues rock - SERBIA









Novosadski Šinobusi su kontinuirano aktivni od 2001-e godine. Konstantno nastupaju " uživo", i svaki novi put kada ih posmatram na koncertnom podijumu ne mogu se otrgnuti utisku da je njihov sviraćko -izvođački razvoj u stalnom usponu. Njihova karijera se po mnogo čemu razlikuje od karijere ovdašnjih blues aktova, i imam utisak da oni lično i ne vole neka specijalna poređenja sa ostalim blues sastavima, aktivnim na beogradsko-srpskoj sceni. Diskografski su dočekali svoj treći po redu album, koji je kao i prethodni, objavljen za nacionalnog izdavača " PGP RTS".
Aktuelni CD zove se " Vagon za provetravanje tunela", a producirao ga je Pera Jelić iz Yu Grupe, koji je bio i koaranžer materijala.
Upravo njegova produkcija jače naglašava samu želju benda da u određenim segmentima " izađu" iz blues lavirinta, i da prošire vlastite autorske vidike ulaskom i u neke druge stilske vode. Samo po sebi to ne znači ništa loše, a sličan pristup sastav je imao i na svom prvom albumu " Nekad jurimo kroz polja, a nekad stojimo u stanicama " ( City Records, 2005. ). No, lično sam mišljenja da je bend najubedljiviji onda kada se nalazi na jasnoj blues teritoriji, i upravo u većoj meri, njihov drugi album, kojeg smtram do sada najkvalitetnijim - " U pravcu jablanova " ( 2007. ), imao je izraženiji i potpuniji blues iskorak. Šinobusi pevaju na maternjem jeziku, Vojvodina i ravnica predstavljaju jasnu inspiraciju, a melodičnost u samim pesmama je istaknuta i izražena. Nije sporno da su Šinobusi izrasli u ozbiljan sastav, takođe da ponovim još jednom i u grupu čiji koncertni nastupi na publiku ostavljaju ubedljiv utisak. Ipak, čini mi se da često možda i na silu,
u određenim albumskim mestima žele da izađu iz pomenute blues sheme, i da ostave utisak kako mogu biti jednako intersantni kad su "udaljeni" od pomenute žanrovske forme. Upravo tada su po mom mišljenju manje ubedljivi, i kao bend manje intrigrantni.
" Vagon za provetravanje tunela" kao albumsko ostvarenje predstvlja blagi korak unazad, ali.. ali sa druge strane evidentno je da su novosađani u svim drugim tehnićko-marketinškim segmentima učinili maximum, kako bi se njihova karijera izdigla na znatno viši stepen.

Ocena : 6, 5 / 10
C / o : www.sinobusi.com


Нема коментара:

Постави коментар