уторак, 31. август 2010.

BATISKAF - Panonia Gratia


BATISKAF "Panonia Gratia"
(Batiskaf Production) 2009.

CD - SERBIA

Instrumental / progressive / ambiental

Batiskaf je novosadski sastav, tacnije trio, kojeg cine: basista Jovan Marjanovic, klavijaturista Aleksandar Ristic i bubnjar Jovan Savin. Aktivni su od 2005. godine, a kao muzicari su imali i ranijeg iskustva. Nakon prakticno cetvorogodisnjeg "testiranja" vlastitih mogucnosti i ideja, odrzanih koncertnih nastupa, odlucuju da je vreme za realizaciju albuma doslo, i nakon 6-to mesecnog studisjkog rada, materijal je zavrsen i dostupan na uvidu javnosti.
"Panonia Gratia" je izdanje koje predstavlja odredjenu vrstu instrumentalnog koncepta - price o Panonskom moru i, generalno, Panonskom prostoru koje je generacijama spajalo i povezivalo ljude. Batiskaf su u svojoj osnovi instrumentalan akt sa progressive i ambiental prefiksom, i verni su formi koja ovde jos uvek ima malo pravih aktera. Njihov album je sacinjen od velikog broja instrumentalnih "slika", filmicnih i dokumentaristickih asocijacija i za danasnje vreme ne bas tipicne atmosfere. Odredjene paralele sa muzikom grckog virtuoza i autora Vangelisa, mogu se pronaci u muzici Novosadjana, ali ovakvo poredjenje, treba tek uslovno prihvatiti.
"Panonia Gratia" se sastoji od 15 tema, 15 instrumentalnih radova, a svaka za sebe predstavlja odredjenu pricu i film, koju treba pazljivo poslusati i izanalizirati. Izdanje u tehnickom smislu u potpunosti zadovoljava, a bend je album realizovao u sopstvenoj reziji. CD prati vrlo interesantan design omota (covera) koji na adekvatan nacin prati scenaristicki deo muzicke podloge.
"Panonia Gratia" svojom autorskom porukom obogacuje sliku o ovdasnjoj domacoj (srpskoj) novijoj muzickoj produkciji, i izdanje je prema kojem treba pristupiti sa posebnom paznjom.

Ocena: 8 / 10
www.myspace.com/batiskafband


Нема коментара:

Постави коментар