понедељак, 23. август 2010.

METESSI / MONDO BONGO - Duh iz boce


METESSI / MONDO BONGO " Duh iz boce "
( Dallas Records ) 2009.

CD - CROATIA

Post new wave/ pop/rock/ various music genres










Novi talas predstavlja veliku inspiraciju za autore sa nekadašnjih zajedničkih prostora, a Renato Metessi bio je jedan od aktera priče iz 80'-tih godina. Frontman Patrole i Zvijezda tokom godina stekao je status kantautora, kojem je uvek nedostajao jedan korak do ulaska u prvoligašku elitu. Jedan je od onih izvođača čija karijera nažalost nije uspela da se dovoljno afirmiše van prostora Hrvatske, ovde mislim na nekad zajednički životni i kulturni teritorij, i mišljenja sam da tokom 80-tih godina na putu " do zvezda " nije imao ni dovoljno sreće, jednako koliko medijski nije bilo sluha na prostorima Srbije, BIH, Slovenije.. , da se na njegovu karijeru više obrati pažnja.
" Duh iz boce" na neki način predstavlja neku vrstu time outa pred suočavanje sa novim autorskim izazovima, a na tapetu su se našle pesme Azre, Haustora, Prljavog Kazališta, Filma ,Animatora, jedna Arsena Dedića - " U ime ljubavi" koju su Metessi i Dedić otpevali zajedno , te tri songa Patrole i jedna Zvijezda. Pesme su u velikoj meri prearanžirane, i samim tim većina se prilično " razlikuje" od originala. Kao što to najčešće biva, neki od prisutnih songova postižu željeni cilj, plene pažnju, verzije zaslužiuju respekt, i tu bih nabrojao Haustorovu " Tko je to", " Kao ogledala" - Animatora, pomenutu Dedićevu " U ime ljubavi", mada ima i suprotnih primera, kao što je song Kazališta " Neki moji prijatelji" ili Štulićeva " Pametni i knjiški ljudi", koja je pogrešno odabrana da otvori izdanje. Sam Metessi se trudio da pojedine numere i psihološki budu različite od originala. U realizaciji, veliku pomoć imao je od strane Žana Jakopača, čija je uloga kao producenta itekako neizostavna.
" Duh iz boce" kao album više predstavlja varijantu izvođačkog preispitivanja samog Metessija, i manje nego što su to mnogi očekivali, budi nostalgiju za prošlim danima.

Ocena : 7 / 10
C / o : www.zvijezde.com.hr

www.dallasmusic.blog.hr


Нема коментара:

Постави коментар