среда, 01. септембар 2010.

KIRE MITREV and KIM BAND - The Best Of


KIRE MITREV & KIM BAND "The Best Of"
(PGP RTS) 2009.

CD - SERBIA

Funk/groovy/soul/fusion/jazz/popTokom druge polovine 70-tih i prve polovine 80-tih godina, u Beogradu je radio sastav KIM. Ovaj naziv, u stvari, predstavlja skracenicu od imena i prezimena lidera grupe / autora i tromboniste - Kireta Mitreva. Pomenuti jazz muzicar, etabliran i kao studijski i sesn profesionalac, predvodio je KIM band, kroz ciju je postavu prosao veliki broj aktera. Objavili su i tri albumska izdanja, bili poznati kao izuzetni instrumentalisti, veoma cenjeni od strane kolega iz branse.
Sa druge strane, njihovi albumi nisu imali komercijalnog uspeha, a u dobroj meri predstavljali su autorovu teznju da, koliko je to moguce, izbalansira svoje jazz / funk / soul / groovy ideje i stavove sa nekakvim ovdasnjim pop pristupom i slusalackom prijemcivoscu. Mora se priznati da u toj i takvoj teznji Kire Mitrev nije u potpunosti uspeo, pa su veliki potencijali koje je njegova muzika fabrikovala, tek donekle bili iskorisceni. Medjutim, mnogo godina kasnije, u svetu se pojavila potreba za iskristalisanijom varijantom funk / groovy price i muzicke forme koja je u inostranoj javnosti poprimila oblike redefinisanja, ali takodje i trazenosti.
Sama zanrovska forma koja je u svojoj osnovi vukla funk / groovy elemente, imala je i u ono vreme znacajnu primenu u pesmama KIM banda i uloga sastava i u domacim okvirima tako dobija jedan novi analiticki aspekt. DJ-evi i kolekcionari, sirom sveta, prepoznali su u muzici benda vrednosti koje u ono vreme nisu bile adekvatno isticane i njihova tri albumska izdanja, koja ni tada nisu imala velike tiraze, postala su i u inostranstvu, ali i na domacem terenu - trazenom robom.
Nije sve, naravno, tako uspesno prevazilazeno od strane samog Mitreva i benda, kada govorimo o muzici koja se nalazila na njegovim albumima i jedan umereni, ali ipak kalkulantski pristup, takodje je bio primetan na snimljenim materijalima, upravo zbog pomenute potrebe da se ostvari odredjena komercijalnost. Ipak KIM Band su bili jedni od retkih, ako ne i jedini sastav na svejugoslovenskim prostorima, koji je funk / groovy i soul elemente provlacio kroz fusion i jazz pastiche, a da pri svemu tome zadrzi nekakvu u ono vreme afirsmisanu pop projekciju.
"The Best Of" je, ne samo zbog toga, vredno izdanje, kako za zanrovske sladokusce, tako i sve one koji imaju istrazivacki pristup prema muzickoj istoriji ovih prostora.

Ocena: 8 / 10
www.pgp-rts.rs


Нема коментара:

Постави коментар