среда, 1. септембар 2010.

DRAGAN NIKOLIC - Sitio


DRAGAN NIKOLIC "Sitio"
(Ammonite Records) 2008.

CD - SERBIA

Flamenco / fusion









Domaca (srpska) muzicka scena deficitarna je izdanjima i izvodjacima koji su okrenuti flamenco zvuku. Njih istina, ima odredjeni broj, ali uglavnom se radi o tkzv. reproduktivcima, dok su u redjim slucajevima prisutni autori koji na ozbiljan nacin nastavljaju tradiciju pomenute muzicke forme.
Dragan Nikolic, rodjen 1961. godine, inace profesor klasicne gitare u Valjevu, vec duzi niz godina "komunicira" sa flamencom i njegovo iskustvo je veliko. Svojevremeno je predvodio grupu Los Gitanos koja je kasnije promenila ime u Duende. Sa pomenutim grupama odrzao je preko 500 koncertnih nastupa, od kojih vredi istaci pojavljivanje na flamenco festivalu u Bratislavi, 2001. godine.
"Sitio" je Draganov solo album kojeg je snimio zajedno sa grupom saradnika i koji na neki nacin promovise novo poglavlje u njegovom muzickom zivotu. "Sitio" se oslanja na tradiciju flamenco zvuka, Manitas de Plata - Paco de Lucia skole, ali je moderno izveden, postavljen, odsviran, aranziran i produciran. Primetno je Nikolicevo veliko iskustvo, a mastovita i sarenolika aranzmanska resenja dodiruju i druge elemente kao sto je fusion, kao primarni dodatak.
Improvizatorski segmenti su takodje uradjeni sa merom i stilom i "Sitio", kao album, u celini je izuzetno prijatan za slusanje, opustanje, ali i analiziranje.

Ocena: 8 / 10
www.ammonite.co.rs

Нема коментара:

Постави коментар