понедељак, 27. фебруар 2012.

JOSIP A LISAC - Poslednji samuraji


JOSIP A LISAC
" Poslednji samuraji "
( SKC Novi Sad ) 2011.
CD - SERBIA
Ska/reggae/pop






Novosadski sastav za nekog možda originalnog imena Josip A Lisac, aktivan je od 2009-e godine. Njihov izražajni koncept se zasniva na svojevrsnoj rekapitulaciji i citiranju poznatih tema i melodija, proizašlih iz kuhinje Ex-Yu ostavštine, bilo da je u pitanju pop, rock, estrada ili slične varijante. Taj i takav idejni koncept uklopljen je žanrovski kroz forme ska, reggae stila, sa jasnim uplivima drugih elemenata od popa, funka, calipsa.. Njihove pesme su zato aranžmanski iseckane na nekoliko delova u kojima se prepliću poznate fraze, delovi pesama, ukomponovani sa uglavnom plesnim detaljima, pri čemu tekstovi svojom neobaveznošću, ali lascivnošću, bi trebali da izazovu pažnju slušalaca. Pretpostavljam da ovakav koncept, izraženiju primenu ima " uživo" odnosno u koncertnom ambijentu, kada uz jedno masovno raspoloženje i opuštanje, dolazi do sveopšteg raspašoja, svi su srećni, veseli, eventualno pijani, i ceo svet izgleda lepše, bolje i zanimljivije.
U samoj studijskoj formi pesme sa bendovog debitantskog ostvarenja " Poslednji samuraji" i pored vidnog napora da aranžmani zazvuče ozbiljno i da dodam profesionalno, liče jedna na drugu, i već posle čutih dve-tri, imate jasniju sliku , kako će sve to " izgledati " do samog kraja.
Sve naravno zavisi i od afiniteta, kao i ukusa, ali sam lično doživeo album novosađana, kao prilično slušalački dosadno izdanje. Sličnu varijantu izražajnog pristupa imali su ( imaju ) i slovenci iz grupe Mambo Kings, ali sa više estradnih ubacivanja od novosađana, a nakon prvog uspešnog albuma, intersovanje za njih na tamošnjoj teritoriji je drastično opalo.. Videćemo kako će sve to izgledati u slučaju Josipe A Lisac, za sada moje preporuke....... izostaju...

Ocena : 6 / 10
C / o : www.josip-a-lisac.com

Нема коментара:

Постави коментар