субота, 10. јул 2010.

RITAM NEREDA - Paralelni svet


RITAM NEREDA "Paralelni svet"
(SKC Novi Sad) 2010.

CD

Crossover - SERBIA









Na zadovoljstvo velikog broja pristalica Ritma Nereda koje taj sastav ima u regionu, novi, jubilarni, deseti album po redu, ovih dana aktualizuje njihovu diskografsku pricu. Novosadjani su tokom 90-tih uspeli da se izbore za status jednog od cenjenijih srpskih aktova, a njihova, narocito 4 prva albuma, dozivela su po nekoliko reizdanja.

Moze se, takodje, sa punim pravom reci da su Ritam Nereda tokom 90-tih godina i u prodajnom smislu bili tirazan akt, iako je njhov tok karijere mnogo vise tekao ne-mainstream putanjama. Imali su u jednom periodu i medijsku blokadu zbog nikad zvanicno obrazlozenih i objasnjenih, tkzv. desnicarskih stavova, a Boban - frontman, gitarista i tekstopisac, umoran od situacije i, generalno, lose klime u koju je pocetkom 2000-tih usla srpska muzicka ne estradna scena, ulazi u period dobrovoljne samoizolacije, sa kojom i bend tek sporadicno deluje i glasava se muzicki zivim.

"Paralelni svet", aktuelni CD, uradjen je u luksuznom Digi pack formatu, objavljen je za "SKC Novi Sad", ali se takodje moze i slobodno downloadovati, preko site-a Exit Musica - www.exitmusic.tv. Ritam Nereda su krenuli kao punk / OI bend, da bi tokom vremena zvuk sve vise "skretali" ka hardcore i metal elementima. Tako, njihov muzicki pristup dobija obrise pravog crossovera, i to je u najboiljem opisnom znacenju stil kojeg izvodjacki neguju i na aktuelenom ostvarenju.

Mora se priznati da bend dise "kao jedan", zvuk je izuzetno, izuzetno kompaktan, jasan, direktan, aranzmanska resenja su jednostavna, ali ubedljiva, i moze se sa pravom reci da bend autorski ponovo pruza svoje svetle trenutke. U tekstualnom smislu teme su upravo one, koje se od grupe ocekuju - otudjenost, besprizornost, desocijalizacija... Ali, Ritam Nereda to rade sa vrlo jakim stavom, snaznim emocijama, ubedljivo, mocno...

"Paralelni svet" je odlican album, sigurno da u karijeri benda ulazi u sam vrh po kvalitetu realizovanih izdanja. Boban i ekipa su se u diskografskom smislu vratili na najbolji moguci nacin, pokazujuci da im motivi, ali i ideje, ne nedostaju...


Ocena: 9 / 10
www.myspace.com/ritamnereda
www.ritamnereda.com


Нема коментара:

Постави коментар