субота, 15. октобар 2011.

F I T - 2011


F I T
" 2011 "
( Self - released ) 2011.
CD - CROATIA
Power pop/melodic rock








Riječki sastav Fit nakon 22-e godine ima novi studijski album. Grupa koja je tokom druge polovine 80-tih godina uživala na Ex-Yu, a naročito prostorima Srbije primerenu popularnost, jedan duži period nije delovala, da bi pre par godina, koliko su im to naravno uslovi dozvoljavali, obnovili sviračke akcije,objavivši i koncertni album " Live uz Rijeku" ( Dallas Records, 2008 ). Tada su 2 puta nastupali i u Beogradu, a od nedavno njihova diskografija je bogatija još jednim studijskim izdanjem, jednostavnog naziva " 2011". Album se može sa njihovog site-a slobodno preuzeti, i gotovo je sigurno da će veliki broj njihovih pristalica zbog ovakve odluke benda imati razloga za zadovoljstvo. Kako kompletna postava nije na jednom već "raštrkana" na više mesta, materijal ovde prisutan, nastajao je kako sami članovi grupe kažu preko Interneta.
Na kraju dobili smo 11 novih pesama, koje bi trebale odslikavati sadašnje autorsko razmišljanje benda u novonastalom okruženju i realnosti.
" 2011 " je album bogat emotivnim refleksijama i nekom može se reći " setnom " reminisencijom mladalačkog perioda, kada su stvari izgledale lepše i bolje, ljubav i odnosi među polovima bili iskreniji, seks romantičniji, a budućnost izglednija. Mnogo, zaista mnogo refleksija ka 80-tim godinama bend je uputio svojim tekstualnim porukama, i kao da je kompletan materijal " rađen" za generaciju koja je odrastala u pomenutoj eri. Sami songovi, odnosno najveći broj prisutnih numera, odsviran je u srednjem češće sporijem, nego bržem tempu, i ima mnogo tkzv. polu balada. Ali takođe i nekoliko pesama, izuzetno pogodnih za radijska emitovanja, a ne treba sumnjati da će u budućnosti predstavljati i standardni repertoar njihovih " live" nastupa. Pesme koje otvaraju izdanje - " Ne mogu bez nje" i YinYang" su mora se to priznati sjajne kompozicije, gde bend vidimo u prepoznatljivom izdanju i formi, baš onako kako smo ih pamtili u ona starija vremena. Istakao bih takođe vrlo ubedljive songove - " Kraljica" i " Mornar u snovima", gde u drugoj navedenoj kombinacije korišćenja slide gitare, aranžmana i finalnog miksa predstvljaju pravi slušalački užitak. Ima i pesama koje ne uspevaju da prate pomenute, i čini se da su poslednje tri numere - " Vodimo ljubav", " Pitaju me svi", " Sunce u noći" nešto " kraćeg" daha, i trebale su biti na neki način " dorađenije"...Ali, članovima sastava treba odati priznanje da su se hrabro upustili u kreiranje novog materijala, pokazujući jasnu želju da se i u ovom vremenu i okruženju , prevashodno sebi - dokažu. " 201" sadrži takođe materijal koji prosto zahteva češća preslušavanja. Da ponovim još jednom, nekoliko pesama, a naročito one koje sam pomenuo, imaju kvalitet njihovih najpoznatijih ranijih radova, što bi svakako trebalo predstavljati po bend podsticaj i za buduće autorske izlete.

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.fitrijeka.com




Нема коментара:

Постави коментар