четвртак, 19. новембар 2015.

INDEXI - "The Ultimate Collection"

(Croatia Records) 2015.
2CD
Rock/pop/pop rock/progressive – BOSNIA & HERZEGOVINA


 Jedan od sigurno najznačajnijih sastava sa Ex-Yu prostora su sarajevski Indexi, ujedno i grupa čija važnost i uloga još nisu dovoljno otkriveni i analizirani. Indexi su takođe jedan od ovdašnjih aktova, a to pretpostavljam mali broj upućenih zna, koji pored brojnih objavljenih songova, poseduje i takođe veliku (izuzetno veliku) arhivu nerealizovanih snimaka. Veliki broj njih je sniman za potrebe „Radio Sarajeva“ onog vremena, takođe Davorin, Bodo i Fadil su tokom godina zajedničkog egzistiranja sarađivali sa brojnim izvođačima, orkestrima, festivalima, bili aktivno prisutni na mnogim manifestacijama, participirali (Bodo i Fadil) u orkestrima RTZ Sarajevo i tako redom, da ne nastavljam sa daljim nabrajanjem.
Indexi su takođe bili ekipa koja je vrlo malo aktivno pridavala važnosti svojoj karijeri i značaju prema medijima i tkzv. ozbiljnijoj kritičnoj javnosti, što je bio naravno njihov izbor i neka vrsta prirodnog image-a, šmeka, ali je isto tako  jednim delom onemogućila potencijalno dobronamernim analitičarima da angažovanije „zagrebu“ po njihovoj enormno značajnoj i važnoj karijeri.

„The Ultimate Collection“, dvostruki CD „Croatie Records“, koliko je to moguće relevantno informiše o uspesima grupe, mada Indexi sigurno zavređuju jedan sveobuhvatni bogati box set, na kojem bi se našle i realizovane i one nerealizovane pesme, naravno sa posebnim osvrtom na različite faze karijere . Indexi su krenuli početkom 60-tih godina, prihvativši na svoj način  postulate tkzv. 60’s zvuka.. Njihova varijanta popa i rocka, ulazila je i u progressive žanr, koji je itekako ostavio traga, a relevantnost pomenute progressive faze, može se na najbolji način čuti preko  kasetno objavljenog izdanja, realizovanog svojevremeno za „ZKP RTV Ljubljanu“,kao i kasnije putem nezaobilazne “ Modre rijeke“. Indexi su bili i festivalski bend, a starije generacije se sećaju kako nije mogao proći u SFRJ praktično nijedan festival organizovan od republičkih TV mreža, a da sarajevske legende, nisu aktivno participirale.
Eh ti Indexi, još uvek je to neispričana priča, koja poslednjih godina nažalost doživljava jednu varijantu po mom mišljenju krivo iskomercijalizovane estradne priče, gde poznata imena ovdašnje pomenute estradne Ex-Yu scene, izvode pesme grupe, na jedan vrlo pogrešan i rekao bih revijalno banalizovan način, ostavljajući poruku novijim generacijama da su Davorin, Bodo , Fadil i ekipa imali samo jedno „lice“. No, šta je tu je, revijalnost i estradizovanost su bolesti ne samo srpskog, društva, već i kancer kompletnog, sem možda Slovenije, Ex-Yu prostora.
Dotle, uživajte u ovoj kompilaciji, većina pesama Indexa zavređuje da im se konstantno vraćate.

crorec.hr


                                          

Нема коментара:

Постави коментар