четвртак, 25. август 2011.

ŽeneKese - Rado bih te sreo


ŽeneKese
" Rado bih te sreo "
( Odlićan Hrčak/Free download ) 2011.
CD
Alter rock/rhythm and blues - SERBIA








Beogradski sastav ŽeneKese formiran je 2004-e, a koncertna aktivnost im datira od 2006-e godine. Za vrlo kratko vreme stekli su reputaciju interesantnog i traženog akta, i imali su vidnu podršku jednog dela ovdašnjih tkzv. " in " medija, koji su u njima prepoznali sastav koji predstavlja budućnost ovdašnje indie scene. 2009-e objavljuju i debi album koji učvršćuje njihove pozicije u određenim strukturama, a bend dobija takođe i priliku da se predstavi na nekolicini ovdašnjih prestižnih festivala. Tako je njihov dotadašnji tok karijere uglavnom tekao unapred određenim i dobro prohodnim kanalima. Ali sve ima ograničen period trajanja, i drugo po redu ostvarenje beogradskog sastava zatiče ih u nešto drugačijem okruženju, kada zapravo onaj deo javnosti koji ih je podržavao sada traži neke svoje druge adute, i ŽeneKese sa svojom pričom im više nisu interesantni. Sa druge strane grupa je vrlo malo ili nimalo uradila da sopstvenim snagama potraži neke drugačije kanale koji bi im pospešili za njih alternativniji vid promocije, i sve to doprinosi tome,da se bend našao u situaciji sopstvene prepuštenosti, kada na neki način priču treba postaviti na neki novi početak. Sve upravo ukazuje da se bend ne snalazi najbolje u novonastaloj situaciji, ali posmatrajući sam muzički izraz i koncept grupe, ŽeneKese u izražajnom i autorskom smislu nemaju taj problem spoznaje i nesnalaženja.
" Rado bih te sreo" i dalje promoviše neko njihovo urbano viđenje alter rocka, čija je osnova u rhythmu i bluesu, kojeg prate lascivni, direktni, intersantni, na momente zabavni tekstivi, pomalo angažovani, ali nada sve jasni i konkretni. Bend je dobro usviran i uigran, i nekoliko numera zavređuje češća puštanja i slušalačku analizu, poput : " Po preriji juri konj", " Direktor ( mora umreti ) ", " Čovek iz Istanbula". Postavljeni materijal nijednog momnta ne zvuči dosadno dok ga preslušavate, a bend sa svoje strane nije upao u potencijalnu zamku manirizma ili stilskog ponavljanja.
Ipak, činjenica je da deo materijala ne poseduje ubedljvost naročito one nekolicine pomenutih pesama, ali se može reći da je u razvojnom putu grupe " Rado bih te sreo", album koji nastavlja tamo gde se stalo sa prethodnim. Beogradskom sastavu sledi neizvesna borba oko medijskog statusa, i mesta na ovdašnjem tkzv. alter nebu. Oko samog autorskog i izvođačkog pristupa bar za sada ne bi trebali puno da brinu.

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.myspace.com/zenekese



Нема коментара:

Постави коментар