субота, 21. новембар 2015.

DIVLJE JAGODE - "Greatest Hits"

(Croatia Records)2015.
2LP
Hard rock – BOSNIA & HERZEGOVINA

 
Jedan od najdugovečnijih sastava sa EX-Yu prostora su Divlje Jagode, gitariste i autora Seada Zeleta Lipovače. Iako nisu imali baš skladan kontinuitet karijere, ipak se može reći da je njihovo trajanje za respekt i priznanje. Takođe su jedan od najtiražnijih sastava iz nekada zajedničke nam države, a da  nije reč o grupi koja svoje poimanje rock kulture gradi kroz prizmu estradne psihologije. A to naročito važi ako govorimo o tendencijama tvrđih izražajnih formi, kao što su hard rock i heavy metal, gde Jagode što se pomenute tiražnosti tiče, sigurno nemaju premca. Njihova dva albuma – “ Motori“ i „Čarobnjaci“, u ono vreme predstavljali su komercijalne bestselere, a kroz grupu su tokom godina prošla i tri značajna pevača : Ante Toni Janković, Alen Islamović i Mladen Vojičić-Tifa.

Tokom poslednje dve dekade, Zele Lipovača, često menja postavu, sa njim je još najviše bubnjar Nasko Budimlić, a sami koncerti grupe vrlo često znaju predstavljati neku vrstu revijalnog remake-a kompletne dosadašnje karijere, uz učešće gostiju, koji su nekada participirali u grupi.
„Croatia Records“ je pre par meseci upriličila dvostruko kompilacijsko izdanje na vinylu, i to ne običnom, već „red“ vinylu, 180 gramskom, na kojem se našlo 20 songova koji predstavljaju presek bogate karijere grupe. Tu su manje-više sve značajnije balade koje odlično pamte starije, a znaju i novije generacije – „Krivo je more“, „Jedina moja“, „Mojoj ljubavi“, kao i one poznate „brže“ pesme, koncertni aduti: „Divlje jagode“, „Šejla“, “ Autostop“, „Let na drugi svijet“…
Intersantno je takođe da najviše izabranih, ovde prisutnih numera ima sa albuma „Konji“ iz 1988-e godine, kada je u postavi bio Tifa, dok su u dobroj meri zanemareni songovi sa pomenutih komercijalnih bestselera „Motori“ i „Čarobnjaci“.    

 Dalji tok karijere Jagoda je naravno u rukama osobe oko koje se sve vrti, pomenutog Zeleta Lipovače, i činjenica je da će stvari teći onim tokom, kojim se priča kreira u njegovoj glavi.
Imam utisak da je sama karijera grupe, naročito od perioda post 2000-tih mogla biti mudrije vođena,i potencijalno promotivno koncertno uspešnija/ubedljivija, ali iz više razloga do toga nije došlo na jedan relevantniji način.
„Greatest Hits“ na dvostrukom red vinylu u ograničenom tiražu, još jednom i na ovaj način „osvetljava“ bogatu karijeru grupe.

crorec.hr


                                            

Нема коментара:

Постави коментар