уторак, 25. март 2014.

VLADAN VUČKOVIĆ PAJA – “Boemske rapsodije”

VLADAN VUČKOVIĆ PAJA
"Boemske rapsodije"
(WMAS Records)
2014. CD
ethno/world music/fusion
SERBIA





“Boemske rapsodije” su sedmo po redu izdanje renomiranog gitariste Vladana Vučkovića Paje. Šest CD-a i jedan DVD svakako predstavljaju respektabilnu diskografiju, muzičara čija solo karijera je iz izdanja u izdanje pokazivala tendenciju konstantnog napretka, kvalitetnog boljitka i muzičko-autorske profilisanosti.
Na aktuelnom ostvarenju dugo je radio, a sam ovde prisutni materijal predstavlja jedan ethno/istorijski hommage muzici koja je došla uglavnom sa južnog i istočnog dela Srbije. Reč je o nekom obliku konceptualnog ostvarenja, koje se može podeliti ili sagledati kroz dva segmenta, na jednom su predstavljene pesme koje se mogu smatrati tzv. tradicionalima (klasicima), a one druge imaju autore (poznate kompozitore sa imenom i prezimenom), čiji su songovi svojom prisutnošću, odnosno popularnošću stekle status večnih. Navešću samo neke od naslova/songova, koje je Paja sa ekipom takođe renomiranih kolega muzičara ovde predstavio i dao im je jednu drugačiju formu: “Niška banja, topla voda”, „Iz Krajine lepa Vlajna”, “Mito Bekrijo”, “Jesen stiže dunjo moja”, “Lepa Vranjanka”, “Stade se cveće rosom kititi”. „Boemske rapsodije” su kompleksno ostvarenje, bogatog izvođačkog backgrounda, sjajnih i često nepredvidivih aranžmanskih rešenja, lirskih i emotivnih “prelaza”, ubedljive produkcije, kojoj treba dodati i sjajnu tehničku/propratnu realizaciju.
Sam album na neki način predstavlja i krunu Vučkovićeve dosadašnje solo karijere, kao i izdanje koje je on odavno želeo da realizuje. Želja mu se na najbolji mogući način ostvarila, i nema sumnje da će Pajina “reprodukcija”pesama koje su prisutne u nasleđu ovih prostora naići na dobar prijem ovdašnje javnosti.

Нема коментара:

Постави коментар