субота, 22. децембар 2012.

PLAVI ORKESTAR - Sedam


PLAVI ORKESTAR
" Sedam "
( Dallas Records ) 2012.
CD
Pop / rock - BOSNIA & HERZEGOVINA









Aktuelno albumsko izdanje Lošinog Plavog Orkestra objavljeno je nakon 13-to godišnje diskografske pauze. 1999-a i " Beskonačno"  kao da su se odigrali u nekom drugom vremenu, i nema sumnje da " Sedam" predstavlja veliki test za bend čije komercijalne aspiracije su verujem identične ( ako ne i veće ), nego što je to bilo u vreme velike Jugoslavije i njihovog grandioznog uspeha i popularnosti.
No, velika Jugoslavija je danas  za aktere priče kao što je Orkestar prevashodno kulturni prostor, ali tržišno neizbežan i neizostavan.
Popularnost grupe je uglavnom bila slična u svim republikama, danas državama, i koncerti koji su sporadično, ali planski rađeni nakon 2000-e,  uglavnom su pored ekonomskog efekta, imali za cilj i opipavanje terena pred realizacijom nečeg "krupnijeg" i diskografski relevantnijeg.
Da li je to vreme došlo, verovatno Loša kao stari strateg, taktičar i psiholog dobro zna, i " Sedam" kao album bi trebao imati neku ulogu  " objedinjavajućeg" izdanja, kako unutra, tako i spolja, jednako prema medijima i armiji obožavaoca ( obožavateljki ). U konceptualnom smislu  " Sedam" u ogromnoj meri, što se i dalo očekivati asocira na prvi, najtiražniji album iz 1985-e godine " Soldatski bal" ( Jugoton ). Puno
nostalgije, puno " retra", dovoljno koketiranja sa folkom, još više sa  ovdašnjom estradom, i jedan uopšte " jugoslovenski " pristup  koji bi trebao imati potvrdu u pomenutoj komercijalnosti. Naravno, danas više stvari ne izgledaju ni nalik onima iz 1985-e godine,  i pitanje je koliko novijim generacijama od Triglava do   Djevdjelije znači današnja Lošina poruka. Istina, ako je suditi po njihovim  nedavnim koncertima, ta mlađa populacija postoji, samo je pitanje u kolikom je  broju aktivna, i spremna da se saživi sa muzikom grupe.
Stari prijatelj i doajen, Nikša Bratoš producirao je album, i to je u ovom slučaju bilo najbolje moguće rešenje. Svoj posao Nikša je   obavio maksimalno ubedljivo i znalački, opet moram da ponovim psihološki duboko ušavši u Lošin koncept. Na albumu ima 11 songova,  nekih 5-6 poseduju hitičnost i izraženu slušljivost, ali ima i onih čiji je kvalitet realno ograničen.  Za veliki uspeh ovakvih albuma, kao i
  sastava poput Plavog Orkestra, potrebnija je neka vrsta " centralizovane" medijsko/marketinške priče, nego one koje se danas na   medijskom tržištu nudi, mada nema sumnje da će svaku šansu Loša znati i više nego dobro da iskoristi. " Sedam" kao album  imam utisak nekako je više okrenut priči " unazad", nego što kako bi se to stručno reklo " komunicira sa sadašnjim vremenom".
 Da li je to po aktere priče dobro ili loše, pokazaće dani pred nama...

 Ocena : /
 C / o : www.dallasmusicshop.com




Нема коментара:

Постави коментар