среда, 24. април 2013.

KRAJ PROGRAMA - Kraj Programa

KRAJ PROGRAMA
" Kraj Programa "
( Rock Live Records ) 2013.
CD
Power pop / melodic punk rock - CROATIA









Crikveničko-riječki bend Kraj Programa postoji od 2011-e godine, i za kratko vreme skrenuli su pažnju javnosti na svoj rad.
Osvojili su priznanje i na prestižnom banjalučkom Demo festu , a nedavno su objavili i svoje debi izdanje, na kojem se našlo 11 songova. " Kraj Programa" istoimeni album pored fizičkog CD-a, može se i slobodno preuzeti kao free download ostvarenje.
Šestočlana su postava sa intersantnom pevačicom, a u izražajnom  smislu oslanjaju se  na kombinaciju power pop  elemenata,koje ukrštaju sa melodic punk rock varijantama USA škole. Pevaju na maternjem jeziku, tekstovi su ljubavne tematike, uglavnom manje zanimljvi , ali jedna slična tekstualna nit primetna je od početka do kraja. Poseduju primerenu energiju pri izvođenju, vidljiva je i želja kao i generalno voljni element, da svoju priču izguraju na maksimalno ubedljiv način. Nažalost, u realizatorskom smislu ne funkcioniše sve baš u očekivanom pravcu. Tehnički snimanje ritam sekcije je potpuno pogrešno postavljeno, a i sama produkcija, koja je vrlo jednolična " dopustila" je da pesme isuviše liče jedna na drugu. Pretpostavljam da su Kraj Programa zanimljiviji i ubedljiviji u koncertnoj varijanti, a nadam se da će propusti viđeni na debi izdanju biti premošteni na sledećem albumu..

Ocena : 6 / 10
C / o : www.facebook.com/KrajPrograma





HASHISH CLUB - Firework In Progress

HASHISH CLUB
" Firework In Progress "
( Slušaj najglasnije ) 2013.
CD 
Electro industrial - SERBIA










Beogradski duo Hashish Club kojeg čine Bojan Brukner i Stefan Simić , nedavno je objavio svoje drugo albumsko izdanje naziva " Firework In Progress". Pomenuti tandem je na terenu šire posmatrano electro industrial tendencija, a njihov pristup u tehničkom, tekstualnom i generalno realizatorskom smislu uključuje i širi aspekt saradnje sa drugim umetnicima. Tako su Suzana Sumrah i naš poznati publicista Milan B. Popović uradili tekstove za numere " Maaf Tuhan" i " Živac".  " Firework In Progress" se sastoji od  6 tema / songova , koje su koloritne, pulsirajuće, vrlo žive, aranžmanski "iskidane", gde razno-razni žanrovski detalji od  psychedelic elemenata preko noise / ambiental tendencija, zauzimaju značajan prostor. Originalnost je takođe " srednje" ime Hashish Cluba, i može se reći da njihv materijal obiluje inspirativnim i tragalačkim  pokušajima, koji su imali i imaju vrlo jasno  kreativno razrešenje. " Firework In Progress" otkriva jasne potencijale beogradskog akta, i ne oklevajte da im se duhovno  približite...


Ocena : 8, 5 / 10
C / o : www.facebook.com/...hashish-club



уторак, 23. април 2013.

FILTHY CATHOUSE - Senke iz ugla


FILTHY CATHOUSE
" Senke iz ugla "
( Miner Records )  2013.
CD
Sleaze / glam rock / hard rock - SERBIA





                     

Beogradski sasatv Filthy Cathouse deluje od 2008-e godine, i jedan je od retkih koji je vrlo postupno, predano i pedantno gradio svoju prvu fazu karijere. Uspeli su da skrenu pažnju javnosti koncertnim nastupima po ovdašnjim klubovima, kao i jasnom image-u, kojeg su od prvih dana ponudili, a to je glam styling po uzoru na USA i britanske kolege. U muzičkom smislu njihov pristup je oslonjen na postulate sleaze / glam rocka i hard rocka, čiji su koreni u 80-tim godinama, ali na neki svoj način oni ga nadograđuju i proširuju.  Čini mi se da su jednako influentni USA i britanskim uzorima, mada kao što sam rekao pokušavaju da pronađu neki svoj put. Pevaju na maternjem jeziku, i teme su uglavnom očekivane - muško-ženski odnosi sa tendencijom machizma. Pesme su melodične, veći broj prisutnih poseduje radijsku prijemčivost i prihvatljivost. " Senke iz ugla" je album sa 11 ujednačenih songova, gde  se beogradski  kvintet predstavio kao usvirana i uigrana ekipa, sa jasnom porukom i još jasnijim stavom. Mala zamerka može biti upućna samim  tekstovima, koji su mogli biti  bolji , no za očekivati je da će se neke tehničke greške već na sledećem izdanju doraditi i  popraviti. Filthy Cathouse mogu biti zadovoljni svojim full-length debijem, a pravo vreme potvrđivanja i dokazivanja tek predstoji..

Ocena : 7 , 5 / 10
C / o : www.facebook.com/Filthy-CatHouse



субота, 20. април 2013.

BLUES REZERVATA - Kamen, duša, žica


BLUES REZERVATA
" Kamen, duša, žica "
( Slušaj najglasnije ) 2013.
CD
Rock / garage rock / alter rock / rhythm and blues - SERBIA










Kruševački sastav sa kraćim prekidima postoji od 2003-e godine. Deluju u postavi tria, a tokom pomenutog perioda pregurali su dosta toga, i što je najvažnije uspeli da se izbore za stil i zvuk iza kojeg stoje. Aktuelni album " Kamen, duša, žica" objavljen je nedavno  za Franjićevu " Slušaj najglasnije" etiketu, a takođe je dostupan za slobodno " skidanje". Bend je na terenu rock / garage rock tendencija koje su uronjene u rhythm and blues oblandu, a tu ima još određenih alter rock upliva. Pevaju na srpskom jeziku, nisu jednolični, niti monotoni,  i songovi su različiti među sobom. Primetna je doza emocije u njihovim pesmama, kao i unutar pomenutih žanrovskih varijanti tragalačka crta, i želja za originalnošću. U tome su u dobroj meri uspeli, i činjenica je da njihov album ne ulazi tako lako na prvu loptu, te ga treba postepeno otkrivati. Iako im songovi poseduju određenu količinu melodičnosti, nisu baš " raspevan" sastav, i čini se da sama izvođačka matrica jednako zavisi od sviračkih i vokalnih delova. Materijal je sniman u Kruševcu decembra 2012 i januara 2013-e godine, a snimatelj  i producent uz asistenciju benda bio je Zoran Vasić..  



Ocena : 7 , 5 / 10
C / o : www.myspace.com/bluesrezervata



недеља, 7. април 2013.

ŽANAMARI & J' ANIMALS - Druga vrsta


ŽANAMARI &  J' ANIMALS
" Druga vrsta "
( Croatia Records ) 2011.
CD
Power pop / pop / rock - CROATIA








Žanamari Lalić je pevačica i autorka iz Makarske, aktivna od početka 2000-tih. Ona je i pobednica " Hrvatskog Idola" za 2004-u godinu. Prvi, istoimeni album objavila je 2005-e, a aktuelno ostvarenje  realizovano sa J' Animals sastavom objavljeno je 2011-e za " Croatia Records".  Žanamari je pevačica vrlo energičnog vokalnog pristupa i slične emocije, a muzika koju sa svojim sastavom interpretira varijanta je power popa, kroz kojeg se provlače rock, ali i elementi vrlo ovdašnjeg estradizovanog pop nasleđa.
 I upravo je takav ovde ponuđeni materijal. Kada je reč o pesmama sa " internacionalnom " izražajnom varijantom gde se na " moderniji" način sublimiraju rock i pop, pesme zvuče i " izgledaju" intersantnije, kada je ovdašnja uglačanija  varijanta prisutna songovi zvuče dosadnije, i efekat već čutog i viđenog je prisutan. No, ne može se reći da se pevačica kao i bend nisu trudili da u tehničko/produkcijskom smislu album zazvuči kad su pomenute izražajne varijante u igri što je moguće savremenije, ali krajnji efekat je negde polovičan.  I takva realnost prati songove sa albuma...


Ocena : /
C / o : www.crorec.hr




BEI THE FISH - At The End Of The Sand


BEI THE FISH
" At The End Of The Sand "
( PMG Recordings ) 2012.
CD
Rock / pop / electronic / free style - MACEDONIA








Sastav iz Skopja Bei The Fish svoje korene ima u 2001-oj godini, i njihova aktivnost na nacionalnom nivou je primećena i zavređuje određeni respekt. Aktuelno albumsko ostvarenje zove se " At The End Of The Sand " i na njemu se nalazi 7 songova / tema.
 Bend je na terenu može se to reći originalnog pristupa, koji u žanrovskoj varijanti sublimira idiome rocka / popa / electro tendencija  i još puno toga između. Atmospheric detalji i vokalni narativni pristup takođe predstavljaju karakteristiku njihovog izraza, a grupa materijal interpretira na engleskom jeziku. Aranžmani su pedantno rađeni, a materijal je uglavnom ujednačen i prilično slušljiv.
  Bei The Fish promovišu svoje originalno viđenje muzike iza koje stoje, a na vama je da odlučite da li ćete im se pridružiti ili ne.

Ocena : 7 , 5 / 10
C / o : www.beithefish.com