недеља, 28. август 2011.

BULDOGI - Ni lepo


BULDOGI
" Ni lepo "
(Založba Radio Študent/Kapa records)2011.
CD
Post punk / rock - SLOVENIA





Jedni od neizostavnih predstavnika slovenačkog prvog talasa punka s kraja 70-tih i početka 80-tih godina, bili su Buldogi. Intenzivno su delovali oko 4 godine, da bi nakon toga nešto manje od ti decenije bili u dobrovoljnoj hibernaciji.Točak je ponovo krenuo da se kotrlja objavljivanjem CD izdanja " Retrospektiva 1979-1982" ( Kapa Records, 2009 ) , a nedavno je bend upriličio i album sa novim materijalom naziva " Ni lepo ", na kojem se našlo 11 songova. Današnji Buldogi, čija pojava za samu slovenačku scenu ima mnogo širi značaj, no što može izgledati iz ove beogradske perspektive, okrenuti su sadašnjem trenutku, ovdašnjoj realnosti, i dotiču ih teme koje pritiskaju samo slovenačko društvo, ali koje su većim delom i univerzalne. Muzički, bend je na nekom njihovom tragu post punka sa rock i nekim drugim primesama.. Produkcija je " smirenija", bend je danas možda manje enrgičan, no u svojim mladim danima, ali sami ponuđeni songovi poseduju jasnu strukturu, poruku i ono što je najvažnije stav.
" Ni lepo" je izdanje koje pokazuje da su Buldogi danas ozbiljan akt, svestan svog mesta u današnjem slovenačkom muzičkom okruženju. Nadam se da će deo svoje dolazeće karijere uspeti da promovišu malo više i van granica Slovenije. Ako im to nije uspelo u ono vreme, ne znači da tako mora biti i u ovim post 2000-tim.

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.radiostudent.si/zalozba




четвртак, 25. август 2011.

GOSPODIN PINOKIO - Buđenje


GOSPODIN PINOKIO
" Buđenje "
( Slušaj najglasnije! ) 2011.
CD
Alter rock - SERBIA







Niški sastav Gospodin Pinokio predstavljao je važnu pojavu na tamošnjoj muzičkoj sceni, pa i šire posmatrano tadašnjoj srpskoj underground i alternativnoj, ako govorimo o periodu 90-tih godina. Objavili su jedno kasetno izdanje - " Zdravlje i satira " ( 1993 ), i 2 CD-a - " Plašim se i neću" ( 1996 ) i " Zapažanja" ( 2000 ). Imali su unutar vlastitog delovanja određeni kontinutet, pa i kreativni razvoj, ali im je nedostajao " završni" udarac, koji bi im omogućio da se na neki način adekvatnije " etabliraju". Izvodili su neku svoju varijantu 90's obojenog alter rocka, vrlo energićno odsviranog i izvedenog, sa vrlo ličnim i jasnim tekstualnim pristupom. Teško ih je bilo u ono vreme uporediti sa drugm domaćim sastavima, ali ponoviću još jednom, njihov jak adut predstavljala je energija sa kojom su pristupali svojim pesmama, i koja je bila vidljiva i na njihovim " live" nastupima.
Kao što je to slučaj bio i sa velikim brojem drugih niških sastava, i Gospodin Pinokio nije uspeo da na željeni način plasira svoju karijeru, i sledio je period stopiranja delovanja . Na sreću, bend se ponovo aktivirao, relativno nedavno objavivši album za Franjićevu etiketu " Slušaj najglasnije!" koji predstavlja spoj oba CD-a, plus dodatak novog songa, koji otvara izdanje naziva " Mesec u škorpiji ".
Preslušavajući danas snimke benda, stiće se utisak da nisu ništa izgubili na vremenu, i čak se njihovo izvođenje kao i poruka vrlo eksplicitno uklapaju u sadašnji trenutak. Nadam se da niški bend ima dovoljno volje da se najpre pred sobom " dokaže", i koliko je to moguće " ostvari" u novonastalim okolnostima i okruženju....

Ocena : /
C / o : www.myspace.com/slusajnajglasnije



ŽeneKese - Rado bih te sreo


ŽeneKese
" Rado bih te sreo "
( Odlićan Hrčak/Free download ) 2011.
CD
Alter rock/rhythm and blues - SERBIA








Beogradski sastav ŽeneKese formiran je 2004-e, a koncertna aktivnost im datira od 2006-e godine. Za vrlo kratko vreme stekli su reputaciju interesantnog i traženog akta, i imali su vidnu podršku jednog dela ovdašnjih tkzv. " in " medija, koji su u njima prepoznali sastav koji predstavlja budućnost ovdašnje indie scene. 2009-e objavljuju i debi album koji učvršćuje njihove pozicije u određenim strukturama, a bend dobija takođe i priliku da se predstavi na nekolicini ovdašnjih prestižnih festivala. Tako je njihov dotadašnji tok karijere uglavnom tekao unapred određenim i dobro prohodnim kanalima. Ali sve ima ograničen period trajanja, i drugo po redu ostvarenje beogradskog sastava zatiče ih u nešto drugačijem okruženju, kada zapravo onaj deo javnosti koji ih je podržavao sada traži neke svoje druge adute, i ŽeneKese sa svojom pričom im više nisu interesantni. Sa druge strane grupa je vrlo malo ili nimalo uradila da sopstvenim snagama potraži neke drugačije kanale koji bi im pospešili za njih alternativniji vid promocije, i sve to doprinosi tome,da se bend našao u situaciji sopstvene prepuštenosti, kada na neki način priču treba postaviti na neki novi početak. Sve upravo ukazuje da se bend ne snalazi najbolje u novonastaloj situaciji, ali posmatrajući sam muzički izraz i koncept grupe, ŽeneKese u izražajnom i autorskom smislu nemaju taj problem spoznaje i nesnalaženja.
" Rado bih te sreo" i dalje promoviše neko njihovo urbano viđenje alter rocka, čija je osnova u rhythmu i bluesu, kojeg prate lascivni, direktni, intersantni, na momente zabavni tekstivi, pomalo angažovani, ali nada sve jasni i konkretni. Bend je dobro usviran i uigran, i nekoliko numera zavređuje češća puštanja i slušalačku analizu, poput : " Po preriji juri konj", " Direktor ( mora umreti ) ", " Čovek iz Istanbula". Postavljeni materijal nijednog momnta ne zvuči dosadno dok ga preslušavate, a bend sa svoje strane nije upao u potencijalnu zamku manirizma ili stilskog ponavljanja.
Ipak, činjenica je da deo materijala ne poseduje ubedljvost naročito one nekolicine pomenutih pesama, ali se može reći da je u razvojnom putu grupe " Rado bih te sreo", album koji nastavlja tamo gde se stalo sa prethodnim. Beogradskom sastavu sledi neizvesna borba oko medijskog statusa, i mesta na ovdašnjem tkzv. alter nebu. Oko samog autorskog i izvođačkog pristupa bar za sada ne bi trebali puno da brinu.

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.myspace.com/zenekese



субота, 13. август 2011.

AZIL 5 - Nema čoveka danima


AZIL 5
" Nema čoveka danima "
( SKC Novi Sad ) 2011.
CD - SERBIA
Alter rock/pop








Novosadski sastav Azil 5 nedavno je objavio svoj drugi po redu album naziva " Nema čoveka danima". Otprilike trogodišnja pauza je trajala od realizacije njihovog debitantskog ostvarenja " Strastan, go i bos", kojeg je tada objavio " Automatic". Novosađani su u vremenu neposredno pre, i jedan period nakon realizacije pomenutog prvog albuma bili za ovdašnje uslove prilično medijski zastupljeni, a i oni sami su učinili maximum napora da se za njihovo delovanje što dalje i bolje čuje. U izvođačkom,koncepcijskom, žanrovskom i svakom drugom smislu, aktuelni CD se prilično razlikuje od prvenca, i u dobroj meri zvuči i " izgleda", kao da su ga radila dva potpuno različita benda. Dok je prvi maniristički prilično gravirao ka onome što u jednoj meri radi Urban sa svojim sastvaom, uz primetne dodatke " umivenog " funka i modern popa, dotle novi album predstavlja potpuno novu priču, kroz koju se prelama vidna želja grupe da se autorski izbori za svoje mesto pod suncem, te da sebe takođe promoviše što je to moguće više kao autohton i originalan sastav. Sami songovi imaju jednu sličnu dinamiku i motoriku, i uglavnom se radi o materijalu koji je izveden u srednjem ili malo sporijem srednjem tempu. U centralnom planu su tekstovi frontmana Save Nikića. Emotivna dramatičnost dominira praktično kompletnim materijalo, dok muziciranje postave prati tekstualnu nit. Upravo pomenuta motoričnost predstavlja zamku iz koje se bend teško izvlači . Ovako postavljene pesme sa izrazitim manjkom energije, teško da duže mogu držati pažnju potencijalnog konzumenta, bez obzira da li prema ovako ponuđenoj formi imate afiniteta ili ne. Produkcija takođe prati psihologiju songova, i nema mnogo dodirnih tačaka sa tkzv. standardima sadašnjeg trenutka. " Nema čoveka danima ", sa druge strane pokazuje kako je od strane benda učinjen veliki napor, da u autorskom i kreativnom smislu izađu iz ćorsokaka prvog albuma, i ponude drugačiju izražajnu i autorsku varijantu. Nisam siguran da su u tome uspeli na željeni način

Ocena : 6,5 / 10
C / o : www.azil5.com




четвртак, 11. август 2011.

PAJPEROV SMIJEH - Pajperov Smijeh


PAJPEROV SMIJEH
" Pajperov Smijeh " Demo
( Self - released ) 2011.
EP CD - BOSNIA AND HERZEGOVINA/RS
Alter rock










Banjalučki sastav Pajperov Smijeh imao je zapažen nastup na ovogodišnjoj zaječarskoj gitarijadi, i njihovo pojavljivanje nije prošlo neprimetno kako kod publike, tako i kod zatečenih pedstavnika medija. Bend postoji od 2005 - godine, krenuli su kao sastav koji je izvodio songove Faith No More-a, Pearl Jama, beogradskog EKV-a.Vremenom su našli svoj stil, koji predstavlja kombinaciju više izražajnih idioma, od alter rocka,preko ublaženih psychedelic, skrivenih post new wave elemenata i puno toga između. Pesme su im različite među sobom, aranžmanska rešenja su veoma originalna i pokazuju idejnu šarenolikost i kreativnost članova postave. Svih pet numera sa kojim su predstavljeni na istoimenom Demu, pokazuje da bend istražuje u svojim pesmama, ali pri svemu uspeva da ostavi utisak izuzetno zanimljivog, pa i originalnog akta. Sami tehnički detalji, a naročito produkcija mogli su biti malo ubedljiviji, ali verujem da će ti elementi u budućnosti od strane benda biti ispravljeni. Pajperovom Smijehu sigurno treba dati šansu, reč je o grupi, koja idejno itekako obećava....

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.myspace.com/pajperovsmijeh




среда, 10. август 2011.


ZED MITCHELL
" Summer In L.A. "
( Self - released ) 2010.
CD
Blues rock - SERBIA






Karijera Zlatka Manojlovića kontinuirano traje još od davnih 70-tih . Gitarista, autor i pevač je tokom godina menjao stilove i žanrovske forme u kojima se ogledao, realizovao brojna uspešna, ali i ona manje uspešna izdanja, u određenim periodima takođe se nalazivši i na onim mestima na kojima nije trebao biti, ali jedno je u njegovom slučaju nepobitno, a to je pomenuti kontinuitet, kao i bogata diskografija, sa kojom se malo ko od ovdašnjih muzičara može pohvaliti. Tokom poslednje dve i malo više dekade živi i radi u Nemačkoj, baza mu je Essen, a kao što je to uvek bio slučaj, često nastupa, paralelno gradeći karijeru u inostranstvu, i kada to uslovi omoguće na domaćem terenu.
2010-e godine svirao je na " Guitar Art " festivalu, i to u beogradskom " Domu Sindikata", ove godine, na 45-toj po redu " Zaječarskoj gitarijadi" u tkzv. revijalnom delu. Poslednjh nekoliko godina, muzički je orijentisan ka bluesu,a objavio je i 2 albuma na kojima promoviše njegovo viđenje pomenute forme - " Springtime In Paris" ( 2008 ), kao i još uvek aktuelni " Summer In L.A." ( 2010. ).
Sa umetničkim imenom Zed Mitchell, " potpisana" su pomenuta 2 albuma, čija bluesy orijentacija otkriva autorovo suočavanje sa pomenutim žanrom. Zlatko je negde na svoj način,izvođački, stilski, takođe psihološki orijentisan ka periodu 70-tih i 80-tih godina. Njegov blues ima evidentne rock uplive, J. J. Cale i Dire Straits, pomalo Garz Moore asocijacije, ali pri svemu tome Zlatko uspeva da zadrži određenu količinu autentiučnosti, takođe na momente i vokalne rafiniranosti, i što ne reći - ubedljivosti. Materijal je izuzetno slušljiv, radijski prijemčiv, pogodan za dnevna i noćna preslušavanja. Sama produkcijaa možda je malo više " umekšana", no što je to trebalo biti, ali u krajnjoj instanci ne smeta.
" Summer In L.A." je " utisnut" u Digi pakovanja, a na samom izdanju se našlo 14 ujednačenih numera. Zlatko je tokom svih ovih godina pokazao koliki je worcoholic, i ne treba da čudi, ako u nekom budućem vremenu, bude radio i snimao nešto sasvim drugaćije, od onog što u poslednje vreme predstavlja centralno polje njegovog intersovanja..." Summer In L.A." je da ponovim još jednom vrlo slušljivo ostvarenje, kojeg možete nabaviti putem direktnog kontakta sa autorom, ulaskom na njegov site, gde ćete naći sve potrebne informacije...

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.zedmitchell.com





U ZMAJEVOM GNEZDU
" U Zmajevom Gnezdu "
( Self - released ) Demo 2011.
CD - SERBIA
Punk/street punk/punk rock








U Zmajevom Gnezdu su sastav koji dolazi iz Obrenovca. Postoje već neko vreme, a tokom marta meseca ove 2011-e godine objavljuju Demo, na kojem se našlo 8 pesama. Realizovali su ga u formaciji kvinteta, a zanimljivo je da su songove interpretirala dva pevača. Materijal je otprašen na maternjem jeziku, a Obrenovčani su predstavili neko svoje viđenje punka, koji kroz sebe implementira jasne street punk, kao i punk rock idiome. Numere su brze, jednostavne, sa direktnom porukom, najčešće socijalnog i lokalnog karaktera. Nisu toliko melodični, pesme im više imaju " sirov" naboj, ali energija i način izvođenja predstavljaju njihovo ubedljivije " oružje".. Na snimcima deluju kao uigran i usviran akt, iako sam materijal sobom ne nosi neki više izdvojen, da ne kažem hitičan song.Pretpostavljam nakon preslušanog materijala da su intersantniji " uživo", nego u studijskoj formi. Istoimeni Demo ih predstavlja na željeni način, videćemo kako će se stvari po njih odigravati u budućnosti....

Ocena : 7 / 10
C / o : uzg.obr@gmail.com



понедељак, 1. август 2011.

DŽ ! DŽ ! - A onda stanem i razmislim


DŽ ! DŽ !
" A onda stanem i razmislim "
( Manekeni Bigza ) 2010.
CD / Free download - SERBIA
Alter rock/indie pop/crossover









Krajem prošle 2010-e godine beogradski sastav Dž ! Dž! objavio je svoje albumsko izdanje, koje se može naći u formatu CD-a, ali je dostupnoi putem free downloada. Beogradski bend je jedan od onih aktova, koji je i pre , ali i nakon izlaska albuma intenzivno svirački promovisao svoju muziku i autorski koncept, koji je mora se priznati složeniji za klasifikaciju i definisanje. Kompleksnost njihovog izraza najviše je orijentisana ka sviračkoj formi, ali i u dvosmislenosti tekstova, koji se mogu tumačiti na više načina. Dž! Dž! se izvođački orijentišu na uslovno rečeno postulate nekakvog alter rocka i indie popa, ali kroz koje se promaljaju brojne crossover varijante. Improvizacija, kao i sviračka intuitivnost dobijaju puno prostora, što je naročito vidljivo na njihovim koncertnim nastupima, ali i jasno prisutno na studijskim snimcima.
Prepliću se u njihovom stilu post 80's tendencije sa 90's alter detaljima, kao i skrivene jazzy varijante i minimizirani progressive tragovi koji takođe u određenom procentu " boje" njihove songove. A onda stanem i razmislim " je album sa 10 songova, koji su urađeni sa snažnim aranžmanskim pečatom, što takođe može da govori o sviračkom kvalitetu članova postave, ali i tendenciji da sam materijal podrži određene postulate autorske i izvođačke komleksnosti... Biće intersantno posmatrati razvoj benda u budućnosti, kao i na kakve reakcije publike i javnosti će nailaziti njihov muzički koncept i sam izražajni pristup....

Ocena : 7 , 5 / 10
C / o : www.myspace.com/dzdzband
www.manekenibigza.org