понедељак, 25. октобар 2010.

ETIOPIA - Live 2010..... Nema izgleda za bolje


ETIOPIA " Live 2010.....Nema izgleda za bolje "
( Slusaj najglasnije ) 2010.
CD

Punk / hard core - SERBIA















Jagodinski sastav ETIOPIA delovalo je u periodu kraj 80-tih godina, početak 90-tih, i u ono vreme objavio čak i LP. Ipak, članovi postave su bivali tokom godina aktivni, svirajući u drugim bendovima. Motiva za neki novi početak sigurno ima, i krenuli su sa renoviranom postavom da se predstavljaju publici u Srbiji. " Live 2010.... Nema izgleda za bolje", zatiče ih u koncertnoj varijanti. 13 prisutnih songova snimljeno je u dahu, bez dodatnog peglanja i nasnimavanja, direktno, jasno, bez pardona. Etiopia nisu zaboravili svoje punk korene, a njihov pristup na jedan vrlo nihilistički način dodiruje i hard core priču. Tekstovi su realistični, ogoljeni, socijalno obojeni, i oštrica nezadovoljstva i napada prisutna je gotovo u svim delovima njihove verbalne poruke. Pravi primer njihovog stava mogu biti naslovna numera " Nema razloga za bolje" ili " Zabrana".
" Live 2010...." je izdanje dobrodošlo za sve one koji vole suočavanja sa svakodnevnom bolnom realnošću, kao i die hard fanove onih bazičnih punk vrednosti. Iskrenost Etiopie kao benda je takođe dovoljno realistična , i to svaki takt njihove muzike jasno potvrđuje.

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.myspace.com/slusajnajglasnije

e -mail : paanta@gmail.com


SAMUEL LUCAS - Samuel Lucas


SAMUEL LUCAS " Samuel Lucas "
( Sedvex ) 2010.

CD

Pop - SLOVENIA











Novije ime na slovenačkoj pop sceni je vokalni solista Samuel Lucas. Tokom ove, 2010-e godine izdavačka kuća " Sedvex" objavljuje njegovo debitantsko albumsko ostvarenje. Na istoimenom CD-u, učešće je imala reprezentativna ekipa, od Aleša Klinara koji je komponovao većinski deo materijala, deo tekstova i aranžmane, preko Anje Rupel koja je bila zadužena za veći deo tekstova. Sam Lucas bio je autor 5 songova.
Reč je o pop pevaču respektabilnih glasovnih mogućnosti i kapaciteta. Same pesme su okrenute ka 90-tim godinama, i izražajnom nasleđu kojeg su u ono vreme ostavili tkzv. boys sastavi. Ima tu ponešto od euro popa i tipično slovenačkog viđenja zabavne muzike, no dance varijanta je takođe u dobroj meri dominantna, uz par obaveznih laganijih numera. I pored očekivanih visokih tehnoloških i tehničkih standarda, krajnji utisak je polovičan. Prevelika okrenutost manirizmu , a premalo svojstvenosti ,karakteristika je pesama, muzike i na kraju samog načina interpretacije pomenutog pevača. Vokalni kvaliteti sami po sebi nisu dovoljni, da i kompletan utisak na kraju bude preovlađujuće pozitivan .

Ocena : 6 / 10
C / o : www.sedvex.si

www.samuellucas.si


недеља, 24. октобар 2010.

LUCKY MARCELL and THE RAMBLIN' THREE - Speed King


LUCKY MARCELL & THE RAMBLIN' THREE
" Speed King "

( El Toro Records ) 2009.

CD

Rockabilly - SERBIA












Lucky Marcell & The Ramblin' Three su beogradska ekipa teddy boysa , poznavaoca i zaljubljenika u rockabilly, čija je prisutnost u samom glavnom gradu Srbije( svih članova ponaosob) konstantna već godinama, iako zbog nepostajanja klasičnog poimanja scene, kontinuitet karijera nije imao povezujuću nit. Sam frontman i lider grupe Vojislav Živanović proveo je 12 godina života u Londonu, a po povratku sa ekipom prijatelja i saradnika snimio je album kojeg objavljuje prestižna rockabilly / revival kuća " El Toro Records". " Speed King " je album sa 13 numera, većinu čini autorski materijal, a bend je otprašio i 4 covera. Grupa izvodi varijantu 50's rockabillyja, prilično naslonjenog na tkzv. " Sun" zvuk , ali način sviranja, autentičnost, melodičnost i tipično beogradska energija, karakterišu njihov pristup. Beograđani briljiraju u svim segmentima žanra, pokazajući da je lekcija savladana na najbolji mogući način. Lucky Marcell su nastupali na prošlogodišnjem beogradskom " Bombshell" festivalu, potvrđujući da su i " uživo" jednako ubedljivi. Ako ste zaljubljenik u rockabilly žanr, " Speed King" je album kojeg jednostavno morate imati.

Ocena : 9 / 10
C / o : www.eltororecords.com


KRASKI SOLISTI - Ustanove srece


KRAŠKI SOLISTI " Ustanove sreče "
( Založba Radio Študent ) 2009.

CD - SLOVENIA

Experimental/avangarde/fusion/crossover












Iz Sežane dolazi trio, čiji je naziv Kraški Solisti, aktivan neko vreme na slovenaćkoj avangardnoj sceni. Tokom 2009-e godine objavili su album za " Založbu Radio Študent", a mnogi analitičari u samoj Sloveniji tvrde kako je to do sada " najradikalnije" izdanje izašlo iz pomenute izdavačke produkcije. " Ustanove sreče" je naziv albuma, na kojem se našlo 10 tema, koja svaka za sebe predstavlja određeni izvođački eksperiment,
Članovi postave su multi instrumentalisti, takođe sviraju i na neobičnim instrumentima, a struktura samih postavljenih tema / numera varira od slučaja do slučaja. Negde više do izražaja dolazi avangardni pristup, na drugim mestima elementi free jazza su zastupljeniji, takođe i određena reciklaža folka. Minimalistićka dimenzija je evidentna, a treba dodati da i uticaji evropskog avangardnog i minimalističkog pokreta iz 70-tih godina nisu zanemarljivi . Kraški Solisti eksperimentišu na sve moguće načine, a improvizacija kao takva najčešće ne prati standardnu strukturu početne teme.. " Ustanove sreče" je zanimljivo izdanje, snimljeno " live" direktno, bez dodatnih nasnimavnja i " pakovanja".

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.zalozba.radiostudent.si

www.myspace.com/crashkeysouleasttea


Mi 2 - Rokenrol


Mi 2 " Rokenrol "
( Aulos ) 2010.

CD
- SLOVENIA
Rock











Jedan od onih sastava čija karijera u samoj Sloveniji zaslužuje svaki respekt je MI 2. Kontinuirano traju od 90-tih godina, i svakim novim albumom, potvrđivali su status cenjenog akta, čiji koncertni nastupi plene pažnju publike. Iako su krenuli sa nekom svojom varijantom rocka, u kojoj je bilo prostora i za alter rock i punk varijacije, vremenom su sve više " mainstreamizirali" svoj stil koji danas ulazi u klasičnija polja melodičnog rocka, urađenog na neki njihovn način. Povodom 15-to godišnjice karijere, objavljuju album jednostavnog naziva " Rokenrol", koji se može dobiti samo narućivanjem preko www.funny-print.net
site-a. Tiraž je limitiran na 1000 kopija. Na albumu se našlo 14 numera, među kojima i obrada Buldožer songa " Slovenija". Materijal je uglavnom izbalansiran i ujednačen,melodična dimenzija predstavlja takođe važnu karakteristiku izraza, a više numera poseduju slušljivost, pa i određenu hitičnost.U samoj Sloveniii puno se emituju pesme kao što su " Moja mila" i " Samo da je petek". Ipak istakao bih kvakitet songa koji otvara izdanje, sjajnih liričnih emocija i slika - " Štajersko nebo". " Rokenrol" predstavlja krunu dosadašnje karijere benda, i prava je šteta što i dalje njihova aktivnost teško dopire van granica Slovenije.

Ocena : 8, 5 / 10
C / o : www.mi2.si


ANGEL OF FIRE - Lift Your Flames


ANGEL OF FIRE " Lift Your Flames "
( Maestro ) 2010.

CD - CROATIA

Gothic/gothic rock/gothic metal











Zagrebački sastav Angel Of Fire aktivan je na hrvatskoj scen od 2007-e godine. Tokom dosadašnjeg dela kratkotrajne karijere istakli su se zavidnim profesionalizmom, a u svojim redovima imaju devojku koja svira gitaru i zove se Magdalena Loborec, kao i 10-to godišnjeg bubnjara Vlada Vučetu. Tokom maja meseca ove 2010-e godine objavljuju album naziva " Lift Your Flame" , na kojem se našlo 12 songova izvedenih na engleskom jeziku. Sama tehnička opremljenost izdanja zaslužuje svaku pohvalu a CD prati i ilustrovani, bogat informacijama booklet od 16 strana.
U izražajnom smislu, iako to možda njihov modni styling drugačije nagoveštava ,najviše su na terenu gothic pravca, koji je ukombinovan sa gothic rock elementima, i manje gothic metal dodacima. Više asociraju na sastave koji su se na evropskoj sceni pojavili tokom prve polovine 80-tih godina, i čini mi se da i sama produkcija izdanja naginje ka nekoj možda i nenamerno postavljenoj retro priči. Ipak, ne treba zagrebački sastav tretirati kao retro akt, jer oni to nisu, evidentno je da način tretiranja aranžmanskih rešenja komunicira sa sadašnjim trenutkom.
U izvođačkom smislu uspeli su da vešto izbalansiraju odnos između vokalnih i sviračkih delova, što često ne uspeva brojnim aktovima na svojim prvim izdanjima. " Lift Your Flames" predstavlja sasvim solidan debi, a preporuke za češća emitovanja mogu biti druga i treća numera sa izdanja - " Nightwalker" i " Stoneflower".

Ocena : 7,5 / 10
C / o : www.angeloffire.org

www.myspace.com/bandangeloffire

недеља, 17. октобар 2010.

BROKEN LOCK - Want To Exit This Ergastulum


BROKEN LOCK "Want To Exit This Ergastulum?"
( Založba Radio Študent ) 2009.

CD

Crossover - SLOVENIA










Iz slovenačke Bele Krajine dolazi sastav Broken Lock. Postoje još od 1995-e godine, i svojevremeno su tretirani kao vrlo obećavajuči akt.
1999-e godine objavljuju debitantsko albumsko ostvarenje naziva " Ater", a 2002-e drugo po redu " Endemic". Pomenuta izdanja danas se mogu free downloudovati. Imali su sedmogodišnji diskografski diskontinuitet, da bi krajem prošle 2009-e godine, objavili album naziva " Want To Exit This Ergastulum?", koji izlazi za " Založbu Radio Študent".
Broken Lock deluju u formaciji kvarteta, a njihov stil bi se mogao okarakterisati kao varijnta crossovera, kroz kojeg prolaze elementi metala, hardcore-a, post punka, duba, i drugih alter varijacija. Pod uticajem su 90-tih godina, i u određenoj meri su me podsetili na beogradski EYESBURN.
Pevaju na engleskom jeziku, vrlo su usvirani, aranžmani su im intersantni, a zvuče prilično ubedljivo. Čini mi se da sama produkcija nije najsrećnije postavljena, jer donekle " umrtvljuje " njihovu izvođačku eksplozivnost i energičnost. Uspevaju a budu ipak dovoljno jasni i sugestivni, i može se reči da na adekvatan način plasiraju postavljene ideje. Izdvojio bih numere " Bleeding Hands " i " Merlijn" kao autentičnije od ostalih, inače sa izražajno koherentnog aktuelnog albuma.

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.zalozba.radiostudent.si


IRENA BLAGOJEVIC - Jutro bez ljubavi


IRENA BLAGOJEVIĆ " Jutro bez ljubavi "
( Multimedia Records ) 2010.

CD

Jazz pop / soul - SERBIA













Muzičke aktivnosti Irene Blagojević datiraju od 2000-e godine. Diplomirala je flautu, gradivši karijeru i u pravcu klasične muzike, paralelno radeći kao profesor / pedagog . Poznavaocima beogradskih klupskih dešavanja poznata je njena saradnja sa sastavima Kalkuta i Balkan Express. Od 2008-e godine donosi odluku o pokretanju solo karijere, a nedavno dugo pripremani debi album ugledao je svetlo dana.
" Jutro bez ljubavi" je luksuzno upakovan i dizajniran digi CD, opremljen sa 22-anim ilustrovanim bookletom, bogatog umetničkim reprodukcijama i tekstovima. CD objavljuje " Multimedia" records, a učešće na izdanju imala je većim delom i reprezentativna beogradska studijska ekipa muzičara, takođe i njenih prijatelja / saradnika. " Jutro bez ljubavi" predstavlja Irenu Blagojević prevashodno kao interpretatora, delom aranžera i delom kompozitora muzike koja se ovde našla. Poseduje širok, raskošan vokal, a vrlo emotivan način interpretacije karakteriše generalno njen pristup. Prisutni materijal je urađen u jazziranoj i soul-iranoj varijanti, gde sama Irenina vokalna milozvučnost definiše strukturu songova.
Pesme su uglavnom mirnijeg i laganijeg tempa, gde do izražaja dolaze i svirački " istupi" muzičara koji su učestvovali u realizaciji materijala.
" Jutro bez ljubavi" sadrži fino upakovani i postavljeni materijal, prihvatljiv za slušanje i iz nekog tkzv. drugog plana, ili uz sate odmora.
Ipak,najveća mana je nedostatak energije, ali i izvođačke spontanosti, što u dobroj meri amortizuje krajnju " prohodnost" samih pesama.
Moguće je da će Irena i njeni saradnici ovaj " problem" rešiti bezbolnije već na sledećem albumu. Treba takođe pohvaliti kompletnu tehničku realizaciju samog izdanja, koja je za svaki respekt.

Ocena : 7 / 10
C / o : www.multimediarec.rs

www.irenablagojevic.com



субота, 16. октобар 2010.

RASTKO JEVTOVIC - Ko jede orahe


RASTKO JEVTOVIĆ " Ko jede orahe "
( Liber / Total Underground )
2010.

Knjiga












" Ko jede orahe ", roman Rastka Jevtovića, predstavlja savremenu i urbanu priču o periodu egzistiranja i delovanja jednog muzičkog sastava, tokom turbulentnih političkih dešavanja od kraja 90-tih godina do prve polovine 2000-tih, u samom Beogradu i Srbiji. Autor se bavi karakterima ličnosti, njihovim personalnim traganjima, te međusobmim odnosima, preispitivanjima, relacijama.. Proširujući psihološki dualitet i odnos samih članova /članica benda, i preispitujući njihove svetonazore, autor takođe zadire i u teme koje okupiraju život ne samo mlađe populacije u Srbiji, prebacujući brojna pitanja na teren politike, koja predstavlja i sastavni deo svega onoga što se nalazi oko nas, odnosno u konkretnom slučaju oko aktera priče. Roman nema srećan kraj, ali na jedan vrlo specifičan,slikovit, živ i opisan način, brojne zahtevne i važne teme, koje lebde u ovdašnjoj političkoj i životnoj realnosti, autor tretira u svojoj knjizi. Posebno je intersantan i nadasve inovativan njegov odnos prema sadašnjem vremenu i sadašnjem trenutku. Prošlost se briše, budućnost ne postoji, jedino sadašnjost daje određene odgovore. To je svakako i jedna od poruka, kojih u ovom delu ima zaista puno.... " Ko jede orahe" predstavlja realistićno suočavanje sa brutalnom realnošću, iako pravih brutalnih slika ili scena nema. Nisu zaobiđeni ni sex i droga, ali i tretiranje ovih tema je urađeno na jedan drugačiji način, od onog kakvog smo imali prilike da čujemo/čitamo poslednjih godina. Jevtovićeva knjiga se hrabro suočava sa brojnim danas aktuelnim pitanjima, i reč je svakako o delu čija poruka prevazilazi okvire jedne standardne ili klasične savremene priče.

DEJAN LAPANJA - Ni casa za preroke


DEJAN LAPANJA " Ni časa za preroke "
( Sedvex ) 2009.

CD - SLOVENIA

Songwritings/pop/rock












Multiinstrumentalista i kantautor Dejan Lapanja aktivan je već više od dekade na slovenačkoj muzičkoj sceni. Rođen je u Kranju 1981-e godine, a predvodio je / sarađivao u sastavima kao što su : Ulixes, Olivija, Projekt Mesto..Takođe je muzicirao i sa Andrej Šifrerom, Vladom Kreslinom, Zoranom Predinom, Laibachom.... " Ni časa za preroke" je njegovo debitantsko solo ostvarenje, objavljeno za " Sedvex" izdavačku kuću.
Gro stvari na albumu je Lapanja sam priredio / odsvirao, mada je imao i malu pomoć prijatelja. Takođe je bio i producent kompletnog materijala.
Lapanja je songwiter, tekstovi poseduju ličnu dimenziju, a sama muzika balansira između umerene varijante pop / rocka do jazziranijih tendencija. Pesme su uglavnom urađene u srednjem ili laganijem tempu, a do izražaja dolaze izvođačevi kvaliteti kao muzičara i aranžera.
Same pesme sadrže evidentne elemente slušljivosti, ali takođe nemaju izraženiji tkzv. hitoidni prefiks. U dobroj meri " Ni ćasa za preroke" album asocira na 70' s songwriterska izdanja, ali sa takođe vidljivim tipično slovenačkim začinom. Imam utisak da je na svom prvencu Lapanja više potvrdio svoje muzičarsko-izvođačke kvalitete, dok sa samiim pesmama nije ostvaren ni približno slično ubedljiv rezultat.

Ocena : 7/10

C / o : www.dejan-lapanja.com
www.myspace.com/dejanlapanja

www.sedvex.si


четвртак, 14. октобар 2010.

GORAN ZIVANOVIC - Gramofonske price


GORAN ŽIVANOVIĆ " Gramofonske priče "
( Liber )

Knjiga
















Goran Živanović je dugogodišnji muzički pregalac, radio voditelj, i u svojoj emisji na " Radio Požegi " gde živi i radi tokom godina ugošćavao je brojna znana i ona manje znana imena iz muzičkog sveta ne samo iz Srbije, već i regiona. Emisija koju je svojevremeno preneo iz gradića Kosjerića i tamošnje radio stanice, poznata je i van lokalnih okvira, a sam Živanović čest je akter i organizator brojnih muzičkih i generalno kulturnih dešavanja u svom gradu. Kao dugogodišnji kolekcionar, što vinilnih izdanja, što CD-a, a posebno knjiga sa muzićkim prefiksom, i ujedno veoma dobar poznavalac ovdašnjih rock prilika, svoje dugogodišnje iskustvo " pretočio " je u knjigu gde putem forme intervjua predstavlja brojne važne ličnosti i aktere uglavnom Ex-Yu scene 60-tih i 70-tih gpodina, ( i malo šire ). Na njegova pitanja odgovarali su između ostalih :
Branko Marušić Čutura, Zoran Simjanović, Nikola Karaklajić, Robert Nemeček, Dado Topić, Siniša Škarica, Vedran Božić, Josip Boček, Žare Stanković, Žika Jelić, Kornelije Kovač, Bodan Arsovski, Slobodan Pajić i Stevo Radović, Branislav Stanković Oskar, Bruno Langer, Miodrag Bata Kostić, Ljuba Ninković... Razgovori sa pomenutim akterima dotiču teme iz njihove bogate što muzičke, što životne karijere, a sam autor uspeo je da iz svojih gostiju, ovde prisutnih intervjuisanih akltera izvuće i neke esencijalne i važne detalje koje upotpunjuju sliku o ovdašnjoj muzičkoj prošlosti i tadašnjem stanju na " terenu". Živanović na prijatan i neposredan način komunicira sa svojim radijskim gostima, a oni mu " otvaraju " dušu, " isporučujući" i one izuzetno pikantne lične podatke koje opisuju neke davne događaje iz jednog danas sasvim drugačijeg ugla.
" Gramofonske priče", knjiga intervjua pomenutog Gorana Živanovića je izuzetno intersantno štivo, kako za analitičare i istoriografe ovdašnje muzičke scene, tako i za onu tkzv. ne freakovsku populaciju , jer će ovde pronaći puno zanimljivih i manje javnosti znanih detalja i podataka.

C / o : e-mail : gorangramofon@yahoo.com

среда, 13. октобар 2010.

GRAD - Ne


GRAD " Ne "
( Dallas Records ) 2010.

CD - CROATIA

Modern rock/pop











Riječki Grad spada u one retke sastave koji su zaslužili bolju sudbinu od one koju imaju na današnjoj sceni. Iako njihova karijera datira od druge polovine 80-tih godina, kada su zajedno sa Let 3 i Fit-om krenuli u " osvajanja" tada zajedničkih muzičkih prostora, diskontinuitet delovanja i brojni drugi što objektivni, što subjektivni " propusti", udaljili su ih od statusa i pozicija uspešnijeg akta Do sada, zajedno sa aktuelnim objavili su 6 albumskih izdanja, a može se reći da su bez obzira na afinitete slušalačke populacije, uspeli da postave zapažene autorske standarde.
Novi album nastavlja u prepoznatljivom maniru da prati intersovanja grupe, donekle proširujući izražajnu formulu ka strukturno složenijim vokalno - sviračkim elementima, tako da je i dalje to neka njihova varijanta modernog rock/popa, etabliranog na prelazu 80-tih u 90-te godine, sa snažnim tekstualnim asocijacijama, i dobro postavljenom izvođaćkom dimenzijom.
Grad danas čine dovoljno iskusni muzičari, koji na siguran način " distribuiraju" vlastite ideje, čija je poruka prepoznata još u prvoj fazi karijere grupe.
" Ne " je izdanje koje nastavlja da prati intersovanja riječana u očekivanom maniru, iako su okolnosti oko njih sasvim drugačije, samim tim i " raspoloženje" javnosti za ono što bend danas u izražajnom smislu nudi.

Ocena : 8 / 10
C / o : www.dallasmusic.blog.hr

www.myspace.com/dallasrecordsHR


среда, 6. октобар 2010.

QUASARR - Propaganda


QUASARR " Propaganda "
( MenArt / DOP / Multimedia ) 2010.

CD

Art pop / electro pop - CROATIA










Quasarr su riječki sastav, aktivan od 2000-e godine. Tokm dekade delovanja stekli su u samoj Hrvatskoj određena priznanja, a " Propaganda " predstavlja njihov drugi po redu diskografski iskorak. Tandem Filip Frank ( gitara, programiranje, orkestracije ) i Boris Štok ( vokal, tekstovi ) čine kreativnu okosnicu grupe, koja se muzički i kreativno oslanja na postulate electro i art popa. Quasarr su autorski prilično inficirani 80-tim godinama, takođe i ovdašnjim novim talasom, a samo vokaliziranje pomenutog Borisa Štoka, prilično asocira na Massimo Savićev i Urbanov način interpretacije.
Tehnički i produkcijski Quasarr su se predstavili kao vrlo ozbiljan sastav, koji unutar electro pop tendencija pokušava da pronađe formulu, koja će u isto vreme otkriti njihove kreativne mogućnosti, ali i približiti samo muziku / poruku slušalačkom auditorijumu. Pesme su im veoima melodične i slušljive, i ono što je za pohvalu ,gotovo kompletan materijal karakteriše pomenuti kvalitet. Ali, sa druge strane mora se istini pogledati u oči, i reći da sama originalnost, kako autorska pa takođe i izvođačka, ne predstavlja jaču stranu grupe. Isto tako, čini se da je preopterećenost stilskim manirizmom upravo onemogućila ulazak većeg obima izvođačko- autorske autentičnosti. Ipak, tehnički i produkcijski elementi prilagođeni su standardima današnjeg vremena, i ono što na kraju predstavlja njihov važan adut, same pesme su izuzetno prihvatljive i slušljive. Po sam bend, to na kraju i jeste njihovo najjače oružje.

Ocena : 7 / 10
C / o : www.quasarr.com

www.menart.hr


уторак, 5. октобар 2010.

ZOAMBO ZOET WORKESTRAO - Lahko je s polno ritjo celibati


ŽOAMBO ŽOET WORKESTRAO " Lahko je s polno ritjo celibati "
( Založba Radio Študent ) 2008.
CD - SLOVENIA

Experimental/fusion/various genres/freestyle











Dobrim poznavaocima experimentalnih tendencija na prostorima Ex-Yu, nije nepoznat rad sastava Žoambo Žoet Workestrao. Postoje 18 godina, a tokom perioda egzistiranja, imali su prilike da se predstave i u regionu. Njihov pristup može se okarakterisati kao varijanta freestyle postavke, gde se nadgrađuje više žanrovskih idioma i formi. Nama ponavljanja tema, experimentalni izazov je konstantno prisutan, a česte tekstualne slike i metafore krase njihovu neobičnu literalnu potporu. Žoambo Žoet Workestrao predstavljaju stil za sebe, iako određene korene možemo naći i u 70's nasleđu, ali i u određenoj tradiciji prepoznatljivog slovenačkog avangardniog muzičkog pristupa, pri čemu je neizostavno pominjanje sastava Quatebriga.
" Lahko je s polno ritjo celibati" je znatno " teže" ostvarenje od nekolicine prethodnih, i zahteva snažnu slušalačku pažnju i koncentraciju. Bend u svakom slučaju pokazuje kako progresivno napreduje, usavršavajući i nadgrađujući svoj postavljeni zvuk i stil.

Ocena : 8 / 10
C / o : www.myspace.com/zoambo

www.zalozba.radiostudent.si


NIGHT SHIFT - Bez zaklona


NIGHT SHIFT " Bez zaklona "
( Multimedia records ) 2009.

CD - SERBIA

Rock/alter rock/ post grunge











Beogradski, da budem precizniji zemunski sastav Night Shift, nakon duže diskografske pauze tokom prošle 2009-e godine, objavio je svoje još uvek aktuelno izdanje naziva " Bez zaklona". Night Shift su sastav koji deluje u formaciji tria, a čine ga braća Šćepanović - Milan i Danijel, i Branislav Vukobratović. Bend se pored muzičkih aktivnosti bavi i tehničkom režijom organizacije, realizacije te postavljenja binske opreme na kako večim, tako i manjim koncertnim manifestacijama, i u tom segmentu delovanja zauzimaju u samoj Srbiji visoke pozicije.To je takođe jedan od razloga što njihova muzička karijera u dobroj meri zna da bude zavisna od pomenutih poslovnih delatnosti. Krenuli su kao cenjeni cover sastav, i njihov prvi album predstavio ih je kao grupu koja na ubedljiv način izvodi songove drugih autora. " Bez zaklona" sadrži autorski materijal i u tom smislu predstavlja zaokret u njihovom radu. Ipak, još dok su bili u tkzv. cover fazi, bilo je vidljivo da njihov izvođački pristup u dobroj meri je naslonjen na postulate 90-tih godina prošlog veka. " Bez zaklona" nastavlja u tom smeru, i žanrovski Night Shift su na terenu 90's rocka, kombinovanog sa alter rock i post grunge elementima. Melodićnost je takođe izražena i gotovo sve numere su vrlo slušljive, pa i pamtljive. Na albumu se našlo 10 numera, a kao gosti pojavili su se i : Teodora Bojović,Marko Dacić, i Intermezzo gudaćki kvartet...Night Shift su pokazali da kao autorski sastav takođe znaju da budu dovoljno sugestivni i ubeljivi...

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.multimediarec.rs