уторак, 31. август 2010.

BATISKAF - Panonia Gratia


BATISKAF "Panonia Gratia"
(Batiskaf Production) 2009.

CD - SERBIA

Instrumental / progressive / ambiental













Batiskaf je novosadski sastav, tacnije trio, kojeg cine: basista Jovan Marjanovic, klavijaturista Aleksandar Ristic i bubnjar Jovan Savin. Aktivni su od 2005. godine, a kao muzicari su imali i ranijeg iskustva. Nakon prakticno cetvorogodisnjeg "testiranja" vlastitih mogucnosti i ideja, odrzanih koncertnih nastupa, odlucuju da je vreme za realizaciju albuma doslo, i nakon 6-to mesecnog studisjkog rada, materijal je zavrsen i dostupan na uvidu javnosti.
"Panonia Gratia" je izdanje koje predstavlja odredjenu vrstu instrumentalnog koncepta - price o Panonskom moru i, generalno, Panonskom prostoru koje je generacijama spajalo i povezivalo ljude. Batiskaf su u svojoj osnovi instrumentalan akt sa progressive i ambiental prefiksom, i verni su formi koja ovde jos uvek ima malo pravih aktera. Njihov album je sacinjen od velikog broja instrumentalnih "slika", filmicnih i dokumentaristickih asocijacija i za danasnje vreme ne bas tipicne atmosfere. Odredjene paralele sa muzikom grckog virtuoza i autora Vangelisa, mogu se pronaci u muzici Novosadjana, ali ovakvo poredjenje, treba tek uslovno prihvatiti.
"Panonia Gratia" se sastoji od 15 tema, 15 instrumentalnih radova, a svaka za sebe predstavlja odredjenu pricu i film, koju treba pazljivo poslusati i izanalizirati. Izdanje u tehnickom smislu u potpunosti zadovoljava, a bend je album realizovao u sopstvenoj reziji. CD prati vrlo interesantan design omota (covera) koji na adekvatan nacin prati scenaristicki deo muzicke podloge.
"Panonia Gratia" svojom autorskom porukom obogacuje sliku o ovdasnjoj domacoj (srpskoj) novijoj muzickoj produkciji, i izdanje je prema kojem treba pristupiti sa posebnom paznjom.

Ocena: 8 / 10
www.myspace.com/batiskafband


B.(O).K. - Hello Sick People And Their Loved Ones


B.(O).K. "Hello Sick People And Their Loved Ones" (Akupunktura Sound) 2009.
CD-R
- SERBIA
Punk / electro / alter / no wave










Iza projekta i izdanja B.(O).K. stoji, glavom bez brade, pevacica, tekstopisac i autor - Branislava - Gaca Kostic. Ona je, inace, kontinuirano prisutna na lokalnoj (kraljevackoj) i sire srpskoj underground (punk) sceni i njeno ucestvovanje na vise projekata u "communityju" je za svaki respekt i hvalu. Takodje, pevacica je sastava No Choice i autor svojih knjiga i fanzina.
"Hello Sick People..." je izlazak u sfere svojevrsnog eksperimenta, bar kada je rec o muzickoj varijanti, jer su pored ocekivane punk forme, u igri i razni soundscapeovi kroz koje se preplicu electro / alter varijante, no wave iskoraci i jos dosta toga izmedju.
U tekstualnom smilsu, Gaca je ocekivano na svom terenu, dakle, iskrenost je kao i uvek u prvom planu. Ona i dalje na svoj nacin realisticno, na momente i previse jasno (bolno) interpretira relacije u vlastitom okruzenju. Socijalni i drustveni odnosi su u prvom planu i emotivno i bez uvijanja Gaca "ispravlja" i ukazuje na razne probleme i nerazumevanja sredine u kojoj zivi, deluje i stvara.
Pretpostavljam da je za same aktere, u pomenutom muzickom smislu, ovo izdanje neka vrsta testa. Svakako intersantnog, bez obzira na slusalacke afinitete potencijalnog konzumenta.

Ocena: 7 / 10
www.myspace.com/biokej


ART DILER - Miris jeseni


ART DILER "Miris jeseni"
(PGP RTS ) 2009.

CD - SERBIA

Melodic hard rock / melodic rock









Sastav iz Petrovca na Mlavi, Art Diler, spada u one aktove kojima mnogi prognoziraju lepu buducnost na novijoj srpskoj muzickoj sceni. Postoje od 2006. godine, a tokom ne tako dugog perioda egzistiranja, izborili su se za respektabilan status i mesto pod suncem. Odrzali su za ovdasnje uslove prilican broj koncerata, a veliku pomoc imali su od strane Vlade Jankovica - Dzeta i Olge Kepbdzije (Radio Beograd 202) koji su im puno pomogli u promotivnom smislu.
Art Diler su koncertno ubedljiv sastav, a njihov izraz se oslanja na 80's varijantu melodic hard rocka, sa vrlo jasnim melodic rock prikljuccima. Na momente takodje podsecaju na jedan ovdasnji uspesan, zanrovski slican bend, a to su kragujevacki Osvajaci. Dakle, sastav je na terenu one muzicke forme, koja bar u Srbiji ima veliki broj potencijalnih pristalica. Pesme, logicno, pevaju na maternjem jeziku, a tekstovi su jednostavni, lako prihvatljivi i u uglavnom govore o emotivnim musko-zenskim relacijama.

"PGP RTS" je izdavac njihovog debi albuma, na kojem se naslo 10 pesama. One su i ranije dobile svoju formu i oblik na koncertnim nastupima i bend je uglavnom pre ulaska u studio znao sta zeli. Pesme su uglavnom uradjene u srednjem tempu, ali ima i nekoliko polu-balada i par cistih laganijih numera. Vecina materijala je pogodna za radijska emitovanja i pesme su im uglavnom prijemcive prosecnom slusalackom uhu.
I pored, uglavnom dobro polozenog ispita koji se zove realizacija prvog albuma, na jedan manje uspesan elemenat moram da ukazem, a on se odnosi na produkciju. Produkcija je, nazalost, nedovoljno ubedljiva, nisu adekvatno izvuceni vokali, a i sam odnos izmedju pevackog i svirackog dela je manje inventivan nego sto je to trebalo biti. Ali, nazovimo to, ovoga puta studijskim neiskustvom.
Ostali detalji su uradjeni tako da bend sa njima moze biti zadovoljan. Art Diler sigurno prilicno obecavaju i imaju potencijala, ali je takodje jos uvek nedovoljno vidljivo da li ce i promocija CD-a biti adekvatna njihovim trenutnim potrebama. Pristalice melodicnog hard rocka imaju razloga za zadovoljstvo i "Miris jeseni" je album na kojem mogu naci dovoljno interesantnih i vrlo slusljivih mesta.

Ocena: 8 / 10
www.artdiler.com


BERTA AMBROZ - Brez besed


BERTA AMBROŽ "Brez besed"
(RTV Slovenija) 2007

CD - SLOVENIA

Pop / country / chanson










Karijera Berte Ambrož trajala je kratak vremenski period. U ondašnjoj Jugoslaviji, kao i na domaćem terenu, bila je nezasluženo zapostavljena, pa na neki način i neshvaćena i neprihvaćena. Posedovala je prijatan, osećajan vokal, a njene su interpretacije kod publike izazivale emotivne reakcije. Šira javnost je poznaje kao učesnika "Pesme Evrovizije 1966", gde je pevala pesmu Mojmira Sepea - "Brez besed". Bio je to jedan od najvećih takmičarskih uspeha interpretatora koji su u ono vreme predstavljali Jugoslaviju, a Berti je pripalo 5-to mesto.
Njeno prisustvo na ondašnjoj domaćoj zabavno muzičkoj sceni trajalo je u kontinuitetu od 1965-e do 1973-e godine, a pesme koje je u ono vreme izvodila, našle su se na ovom kompilacijskom izdanju, objavljenom 2007-e godine. Kroz 26 songova, prilično realistično, da se naslutiti put kojim je pevačica išla, kao i sam tok njene kratkotrajne karijere. Ono što je još važnije, kroz presek prisutnih songova "vidljive" su njene snažne vokalne mogućnosti, kao i ekspresivnost u samoj interpretaciji.
Na repertoaru je imala pesme Jožeta Privšeka (bio je njen najćešći autor), pomenutog Mojmira Sepea, Jureta Robežnika, Boruta Lesjaka, Borisa Kovačića, Vasje Repinca, Damjana Tozona, Dušana Parente, ali se ogledala i u priznatim klasicima kao što su: "Goldfinger", "Moonriver", "Alfie"...
"Brez besed", tako, još jednom podseća na lik i delo Berte Ambrož, verno vračajući slušaoca u jedno drugačije i svakako bezbrižnije vreme. Bez Berte Ambrož, slika o ex-YU, a naročito slovenačkoj zabavno muzičkoj sceni onoga vremena, bila bi siromašnija i nepotpunija.

Ocena: neocenjivo
www.rtvslo.si/zkprodaja


NADIMAC - Drzavni neprijatelj broj kec


NADIMAC "Državni neprijatelj broj kec" (Area Death Productions) 2009.
CD
- SERBIA Thrash metal / crossover









Beogradski thrasheri, Nadimac, docekali su krajem prosle, 2009. godine internacionalno izdanje. Njihov aktuelni, a ujedno i debitantski full-length objavljuje kineska kuca "Area Death Productions". Momci su od izdavaca dobili luksuzno izdanje sa bogatim bookletom, te propratnim tekstovima pesama na srpskom, engleskom i kineskom jeziku. Sto se samog materijala tice, momci nastavljaju tamo gde se stalo sa EP-em "Metal je rat", i tu neke nove specijalne mudrosti - nema.
Na saljiv i neozbiljan nacin sa vrcavim i prirodno "otkacenim" tekstovima, Nadimac kroz thrash metal formu dodiruju i druge crossover tendencije. Prisutna je u njihovom pristupu punk energija, kao i hard core psihologija. Nadimac jesu neozbiljni, ali su u vecoj meri dovoljno origanalni, iako nacin "izrazavanja" ima dosta preuzetog od psihologije sastava kao sto su Bombarder ili SMF, sto je bilo evidentno vec na njihovim prvim snimcima. Odredjene nedostatke popunjavaju pomenutom mladalackom energijom i izvodjackom ubedljivoscu, iako im sam sviracko-zanatsko-tehnicki deo ne predstavlja jacu stranu. Ali, to kod njih i nije toliko vazno.
"Drzavni neprijatelj broj kec" je album sa deset ujednacenih songova, od kojih bi zbog veoma zabavnog teksta izdvojio, te preporucio drugim potencijalnim slusaocima, dve numere: "Dlake na sapunu " i "Usro si motku".

Ocena: 7 / 10
www.areadeath.net

www.myspace.com/nadimacbend


субота, 28. август 2010.

NUDE - Live


NUDE " Live "
( RTV Slovenia ) 2010.

CD - SLOVENIA

Rock/pop









Nude su sastav iz Celja koji traje već 17 godina u kontinuitetu, i jedan su od onih aktera tamošnje scene čuiji su status i popularnost na nacionalnoj razini, na zavidnom nivou. Objavili su 7 albuma, imaju respektabilno fan sledbeništvo, i jedan od najlepših web portala ( kada govorimo o sastavima i njihovim web stranicama ) u odnosu na brojne grupe slične izvođačke tradicije. Nude su u muzičkom smislu na terenu mainstream varijante rock/popa, naslonjenog na 80-te i 90-te godine. Pop dimenzija odnosi blagu prevagu nad rock elementima, a snažna melodičnost takođe karakteriše pesme koje sastav izvodi.Koncertni album je snimljen u " Studiu 14 Radio Slovenie" , bend se predstavio sa 16 numera, vrlo studiozno pripremljenih i izvedenih, tehnički realizovanih na izraženo respektabilnom nivou.
Nude su u muzičkom smislu veoma slušljiv bend, njihove pesme su prihvatljive i jasne, a vrlo izraženo oslanjanje na 80-te i 90-te godine u određenim segmentima može da pokaže kako je u svojim početnim fazama sastav imao uzore u grupama kao što su : Big Country, U 2, ili Simple Minds, no vremenom je stvoren autohton sound sa kojim se sastav uspešno predstavljao na svojim studijskim ostvarenjima.
" Live" je slušljivo i prijemčivo ostvarenje, koje sa druge strane otkriva i problem koji postoji u samoj realizaciji pesama i interpretaciji benda, primetan, kada u kontinuitetu kao na pokretnoj traci teče sama muzika. A taj problem postoji u manjku izvođačke energije, i blagoj " dosadi", koju "diktiraju" uglavnom neintersantni aranžmani određenih songova. No, naravno teško je sve i svakoga zadovoljiti. Kao preporuku za češća preslušavanja spomenuo bih numeru " Pozabi", koja i u ovakvoj koncertnoj varijanti zvuči prilično ubedljivo.

Ocena : 7 / 10
C / o : www.nudeband.com

www.myspace.com/rocknude

www.rtvslo.si/zkpprodaja


четвртак, 26. август 2010.

CRAZED FARMERS - Far Ma


CRAZED FARMERS " Far Ma "
( Založba Radio Študent ) 2009.

CD - SLOVENIA

Fusion/nu jazz/crossover/freestyle










Karijera sastava Crazed Farmers traje u kontinuitetu nekoliko godina, a " Far Ma" je njihovo treće po redu albumsko izdanje, ovoga puta aktuelni izdavač je " Založba Radio Študent ". Crazed Farmers su u izražajnom smislu izuzetno originalna i takođe nesvakidašnja pojava na slovenačkoj underground sceni. Ono što oni rade moglo bi se tretirati kao neka varijanta apsolutnog crossovera, kroz kojeg se na jedan minimalistički način protežu rock, nu jazz, punk, garage, hardcore i ostali stilski idiomi. Same pesme koje nisu klasični songovi, razlikuju se od slučaja do slučaja, koncept i izvođački pristup su prilično slobodni, takođe otkačeni, ali slovenci pri svemu tome uspevaju da ponude određena sopstvena rešenja, pa i da budu zabavni, što priznaćete i nije tako jednostavno.Takođe je prisutna i doza nihilizma i sveopšte negacije, ali stiče se utisak da se bend u svemu što radi isto tako dobro zabavlja. " Far Ma" se sastoji od 18 kratkih, da ponovim međusobno različitih numera, neobične atmosfera i realizacije, ali koje pokazuju da bend vrlo dobro kapira sadašnje vreme, a to je uvek osobina za respekt.

Ocena : 8 / 10
C / o : www.myspace.com/crazedfarmers

http://zalozba.radiostudent.si


среда, 25. август 2010.

MIT - Stik


MIT " Stik "
( Sedvex ) 2009.

CD - SLOVENIA

Atmospheric rock/ pop









Mit je relativno noviji sastav koji dolazi iz Slovenije, a kako kažu informacije, karijera koja je započela Oktobra meseca 2008-e godine, kretala se priličnom brzinom i bogatim događanjima. Vrlo brzo su primećeni, a kao bend imali su premijeru u ljubljanskom " Orto baru" sa spotom za pesmu " Neskončen dan". Debi album objavljuju za " Sedvex", a sam materijal je studiozno rađen i nadgledan pod producentskom palicom Željka Mladenovića. Sastav se predstavio autorskim materijalom, a mada svoj pristup nazivaju " liberalnim rockom" ma šta to u njihovoj verziji značilo, sam izvođački stil bi se mogao opisati kao opcija atmospheric rocka sa jakim pop uplivima. Određene paralele naginju ka Sidharti ka značajnijem i etabliranijem sastavu, koji se u žanrovskoj formi nalazi na delimično sličnom terenu, ali opcija ovog kvinteta, je u vokalno-sviračkom smislu nešto razvodnjenija, sa druge strane aranžmanski kompleksnija, i u finalnoj realizaciji složenija. Pesme su uglavnom mirnijeg srednjeg tempa, a značajnu ulogu u predstavljanju same izražajne postavke ima vokalni solista Uroš Petrovski. Ipak, njegov sugestivni vokal ne uspeva da eleminiše nedostatak energije u izvođenju songova, i činjenica je da dobar deo materijala " preti" dosadom. No, ne može se reći da se sa svoje strane momci nisu potrudili, i njihova volja i želja da sve ispadne u očekivanoj varijanti ogleda se i u uspešno obrađenim ostalim tehničkim komponentama. Ipak, sam rezultat na kraju je tek polovično zadovoljavajući.

Ocena : 6 / 10
C / o : www.band-mit.net

www.myspace.com/skupinamit

www.sedvex.si


STRANCI - Kirjetukinor


STRANCI " Kirjetukinor?"
( FV Music ) 2009.

CD - SLOVENIA

Rock/rock' n' roll









Sastav Stranci aktivan je na slovenačkoj sceni od 2002-e godine, mada su članovi postave iskusni svirači, koji su došli sa raznih strana, odnosno iz grupa kao što su : Phone Box Vandals, Daddy's Pudding, Baby Zdravo..... Dolaze iz Celja i do sada su objavili 2 albuma. Prvi " Zavrnjeno", realizovali su u sopstvenoj režiji 2005-e godine, a aktuelno drugo po redu ostvarenje " Kirjetukinor?", ili u prevodu " Ko je tu lud?" objavili su krajem prošle 2009-e godine za " FV Music". Deluju u postavi kvarteta, pevaju na slovenačkom, srpsko-hrvatskom, engleskom, nemačkom, ruskom, a njihov izraz bi se mogao okarakterisati kao prljava, ljuta, agresivna varijanta rock and rolla/ rocka . Neki od songova imaju izraženiji rhythm and blues koren,druge su više naslonjene na garage opciju, ali sve u svemu poruka je jasna, direktna i apsolutno neuvijena. Melodičnost u samim pesmama je manje prisutna, odnosno potisnuta je u korist " energije" i tipičmo njihove varijante agresivnog izvođenja/shvatanja rock and roll nasleđa i forme. Numere su uglavnom bržeg srednjeg i generalno bržeg tempa. Nema tu nekih pesama koje bi se izdvojile, ali je poruka jasna, i Stranci su koliko je to naravno moguće, ubedljivi kako u početnoj, zako i finalnoj poruci.

Ocena : 7 / 10
C / o : www.myspace.com/stranci

http://www2.arnes.si/fv/


понедељак, 23. август 2010.

METESSI / MONDO BONGO - Duh iz boce


METESSI / MONDO BONGO " Duh iz boce "
( Dallas Records ) 2009.

CD - CROATIA

Post new wave/ pop/rock/ various music genres










Novi talas predstavlja veliku inspiraciju za autore sa nekadašnjih zajedničkih prostora, a Renato Metessi bio je jedan od aktera priče iz 80'-tih godina. Frontman Patrole i Zvijezda tokom godina stekao je status kantautora, kojem je uvek nedostajao jedan korak do ulaska u prvoligašku elitu. Jedan je od onih izvođača čija karijera nažalost nije uspela da se dovoljno afirmiše van prostora Hrvatske, ovde mislim na nekad zajednički životni i kulturni teritorij, i mišljenja sam da tokom 80-tih godina na putu " do zvezda " nije imao ni dovoljno sreće, jednako koliko medijski nije bilo sluha na prostorima Srbije, BIH, Slovenije.. , da se na njegovu karijeru više obrati pažnja.
" Duh iz boce" na neki način predstavlja neku vrstu time outa pred suočavanje sa novim autorskim izazovima, a na tapetu su se našle pesme Azre, Haustora, Prljavog Kazališta, Filma ,Animatora, jedna Arsena Dedića - " U ime ljubavi" koju su Metessi i Dedić otpevali zajedno , te tri songa Patrole i jedna Zvijezda. Pesme su u velikoj meri prearanžirane, i samim tim većina se prilično " razlikuje" od originala. Kao što to najčešće biva, neki od prisutnih songova postižu željeni cilj, plene pažnju, verzije zaslužiuju respekt, i tu bih nabrojao Haustorovu " Tko je to", " Kao ogledala" - Animatora, pomenutu Dedićevu " U ime ljubavi", mada ima i suprotnih primera, kao što je song Kazališta " Neki moji prijatelji" ili Štulićeva " Pametni i knjiški ljudi", koja je pogrešno odabrana da otvori izdanje. Sam Metessi se trudio da pojedine numere i psihološki budu različite od originala. U realizaciji, veliku pomoć imao je od strane Žana Jakopača, čija je uloga kao producenta itekako neizostavna.
" Duh iz boce" kao album više predstavlja varijantu izvođačkog preispitivanja samog Metessija, i manje nego što su to mnogi očekivali, budi nostalgiju za prošlim danima.

Ocena : 7 / 10
C / o : www.zvijezde.com.hr

www.dallasmusic.blog.hr


среда, 18. август 2010.

ALCOHOLICA - Retromanija


ALCOHOLICA " Retromanija "
( Samostalno / Slušaj najglasnije / Kapa ) 2009.

CD - BOSNIA & HERZEGOVINA

Rock / hard rock











Iz Bihaća dolazi sastav Alcoholica, koji je po mnogo čemu unikatna pojava na muzičkoj sceni Ex-Yu prostora. Postavu čine prekaljeni rockeri bliži 50-tim godinama životne dobi, koji su eto nakon gotovo tri decenije dočekali realizaciju debi izdanja.Naravno, ovde nije reč o grupi entuzijasta koja je eto svirala tokom svih ovih godina, ali je činjenica, da su određene mladalačke ideje, ostvarene zapravo tek sada.
Alcoholica su bend koji je muzički veran svetonazorima ovdašnjih 70-tih i 80-tih godina. Stilski i izražajno njihov pristup bi se mogao tretirati kao neka njihova varijanta miksa onoga što rade Divlje Jagode i Vatreni Poljubac, tačnije što su radili u onom periodu. Ali, Alcoholica jasno stavljaju do znanja da imaju čvrsto izgrađen stav i svest o onome o čemu pevaju. Njihove pesme su izrazito iskrene, jasne, direktne, o muško-ženskim relacijama pričaju bez uvijanja... Sound im je snažan i oštar, takođe direktan, ali nema suvišnih tonova, nepotrebnih solaža, i drugih manje bitnih tehničko-taktičkih dodataka. Pomenuta iskrenost je na prvom mestu, ali uz ovaj element
paralelno ide i vrrlo prepoznatljiv gotovo " hipnotizirani" gitarski " krik" koji karakteriše svaku pesmu sa kojom se Alcoholica predstavila.
Bihaćki rockeri jesu " zaglavljeni" u ovdašnje 70-te i 80-te godine, ali njihov način ispoljavanja vlastite životne poruke lako dopire do slušalačkog uha, i ne treba se čuditi, niti biti iznenađen, ako muzika Alcoholice uspe da dopre do šireg broja konzumentske popukacije.
Iskrenost je osobina koja se mora ceniti, a Alcoholica je sastav čija je poruka jasna i lako prihvatljiva, naravno ako njihovoj muzici priđete bez prethodnih predubeđenja.

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.myspace.com/alcoholicabih

www.klubxxi.com

www.myspace.com/slusajnajglanije



ALZOHOLICA-LEILA

Alzoholica | MySpace Video

уторак, 17. август 2010.

FUSIONPOP - Venera


FUSIONPOP " Venera "
( Sedvex ) 2010.
CD - SLOVENIA

Pop / r ' n ' b / disco funk











Fusionpop bi po pisanju slovenačkih medija trebao predstavljati novi visoko stilizovani projekat, kojeg su izražajno osmislila dva muzičara/izvođača - Martin Štibernik, autor, klavijaturista, programer i producent, i Janez Grabrijan, pevač, autor, aranžer...
Njihov album " Venera" sniman je 3 godine, i relativno nedavno je objavljen za izdavaćku kuću " Sedvex". Duo se predstavio sa 15 autorskih pesama koje predstvlaju miks euro popa etabliranog tokom 80-tih godina, savremenog r ' n ' b -a, i amerikanizovanog disco funka, takođe etabliranog tokom 80-tih godina. Na sve to treba dodati tipično slovenačku varijantu zabavno-estradne poruke, i eto kako bi otprilike opisno izgledalo ono što Fusionpop nude. No, vrlo studiozno i predano urađena i postavljena produkcija, kao i visok nivo svih ostalih tehničkih detalja, pokazuju da Fusionpop imaju velike aspiracije.Koliko će im sve to uspeti, najrelevantniji odgovor daće upravo slovenačka publika, i sigurno da treba pustiti da prođe jedan vremenski period kako bi mnoge stvari bile jasnije. " Venera" je album koji je u aranžmanskom i izvođačkom smislu prijemčiv široj slušalačkoj populaciji, a melodičnost je takođe prisutna na kompletno priređenom materijalu. Sam album u celini verovatno po same aktere postiže željeni cilj, iako moram priznati da krajnju sliku kvari vidljiva " isforsiranost" određenih postavljenih komponenti, koje su amortizovale svako prisustvo spontanosti.
Ali, takav je bio i krajnji izbor aktera.

Ocena : 7 / 10
C / o : www.sedvex.si

www.myspace.com/fusionpop


PASTIR - Boginja cednosti


PASTIR " Boginja čednosti "
( Self - released ) 2010.

CD
Rock - SERBIA









Iz Subotice dolazi sastav Pastir, koji deluje u postavi kvarteta. Predvodi ga gitarista, pevač i autor Svetislav Rajšić, koji je ideju o ovakvom bendu imao još od perioda 80-tih godina, ali eto tek u sadašnje vreme ukazala se prilika da se sklope kockice i realizuje materijal, koji je objavljen na CD-u. Inače samo snimanje teklo je postupno od 2008-e godine, a album " Boginja čednosti", na kojem se našlo 12 songova realizovan je nedavno. Subotički bend se u muzičkom smislu oslanja na postulate rocka, mainstream provenijencije, lociranog negde na prelazu 70-tih u 80-te godine. Članovi sastava su solidni instrumentalisti, najviše profesionalnog iskustva ima bubnjar Branko Beniš , a njihov rock pristup takođe je i vokalno melodičan. Nema puno tehničkih izvođačkih komponenti, ali pomenuti rock pre svega stav, je više nego jasan. Sam materijal je takođe solidno produciran od strane Danijela Davčika- Danča, koji je bio i snimatelj, a može se reći da je uspeo da pronikne u autorsku i izražajnu psihologiju benda. Što se samih pesam tiće, one su ujednačene, ne odskače ni jedna specijalno, i sam album treba posmatrati u tom smislu kao kompaktnu celinu. Pretpostavljam da su subotičani ostvarili svoje postavljene ciljeve u samoj realizaciji albuma, i što se pomenute premise tiče mogu biti zadovoljni. Danas na tržištu Ex-Yu regiona nema mnogo sastava koji se u svom pristupu muzički oslanjaju na rock 70-ti i 80-tih godina, i Pastir svakako spadaju u retku egzistirajuću pojavu...

Ocena : 7 / 10
C / o : www.pastir.in.rs


четвртак, 12. август 2010.

DANCE MAMBLITA - Reciklejson


DANCE MAMBLITA " Reciklejšon "
( Založba Radio Študent ) 2009.

CD - SLOVENIA

Post new wave / post punk / drum ' n' bass / fusion / crossover







Slovenački sastav Dance Mamblita još je jeadan u regionu, kojeg čine basista i bubnjar . Andrej Šik i Boris Beštjak deluju u trandemu od 2005-e godine, a " Reciklejšon " je njihovo drugo po redu albumsko ostvarenje. Ponuđeni autorski materijal izvode kako svirački, tako i vokalno na svež i energičan način. U njihovom konceptu osećaju se snažni uticaji 80-tih i 90-tih godina, više 80-tih, i puno toga od post punk i post new wave psihologije grupa koristi u načinu tretiranja samih songova. Sam materijal varira od slučaja do slučaja, odnosno od pesme do pesme, i različite izražajne varijante dvojac koristi u aranžmanskim rešenjima. Na momente se okreću improvizaciji, koketiraju sa fusion i crossover detaljima, delom njihov materijal ima naglašeniju " atmospheric" dimenziju. Nisu jednolićni i svakako nisu dosadni. Ne upadaju u zamku ponavljanja i to je važan pozitivan deo njihovog izvođačkog pristupa. " Reciklejšon " na neki tipično njihov nesvakidašnji način nudi " zabavu" i slušalački je prihvatljiv. I pored jasnih " retro" upliva, Dance Mamblita sound nudi dovoljno izazova, kako za same aktere, tako i za potencijalne konzumente. A to je sasvim dovoljno.

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.radiostudent.si/zalozba

www.dancemamblita.com

www.myspace.com/dancemamblita


среда, 11. август 2010.

SINOBUSI - Vagon za provetravanje tunela


ŠINOBUSI " Vagon za provetravanje tunela "
( PGP RTS ) 2010.

CD

Blues/blues rock - SERBIA









Novosadski Šinobusi su kontinuirano aktivni od 2001-e godine. Konstantno nastupaju " uživo", i svaki novi put kada ih posmatram na koncertnom podijumu ne mogu se otrgnuti utisku da je njihov sviraćko -izvođački razvoj u stalnom usponu. Njihova karijera se po mnogo čemu razlikuje od karijere ovdašnjih blues aktova, i imam utisak da oni lično i ne vole neka specijalna poređenja sa ostalim blues sastavima, aktivnim na beogradsko-srpskoj sceni. Diskografski su dočekali svoj treći po redu album, koji je kao i prethodni, objavljen za nacionalnog izdavača " PGP RTS".
Aktuelni CD zove se " Vagon za provetravanje tunela", a producirao ga je Pera Jelić iz Yu Grupe, koji je bio i koaranžer materijala.
Upravo njegova produkcija jače naglašava samu želju benda da u određenim segmentima " izađu" iz blues lavirinta, i da prošire vlastite autorske vidike ulaskom i u neke druge stilske vode. Samo po sebi to ne znači ništa loše, a sličan pristup sastav je imao i na svom prvom albumu " Nekad jurimo kroz polja, a nekad stojimo u stanicama " ( City Records, 2005. ). No, lično sam mišljenja da je bend najubedljiviji onda kada se nalazi na jasnoj blues teritoriji, i upravo u većoj meri, njihov drugi album, kojeg smtram do sada najkvalitetnijim - " U pravcu jablanova " ( 2007. ), imao je izraženiji i potpuniji blues iskorak. Šinobusi pevaju na maternjem jeziku, Vojvodina i ravnica predstavljaju jasnu inspiraciju, a melodičnost u samim pesmama je istaknuta i izražena. Nije sporno da su Šinobusi izrasli u ozbiljan sastav, takođe da ponovim još jednom i u grupu čiji koncertni nastupi na publiku ostavljaju ubedljiv utisak. Ipak, čini mi se da često možda i na silu,
u određenim albumskim mestima žele da izađu iz pomenute blues sheme, i da ostave utisak kako mogu biti jednako intersantni kad su "udaljeni" od pomenute žanrovske forme. Upravo tada su po mom mišljenju manje ubedljivi, i kao bend manje intrigrantni.
" Vagon za provetravanje tunela" kao albumsko ostvarenje predstvlja blagi korak unazad, ali.. ali sa druge strane evidentno je da su novosađani u svim drugim tehnićko-marketinškim segmentima učinili maximum, kako bi se njihova karijera izdigla na znatno viši stepen.

Ocena : 6, 5 / 10
C / o : www.sinobusi.com


понедељак, 2. август 2010.

SASO ZVER - Music From Black and White Times


SAŠO ZVER " Music From Black & White Times "
( Jazz & Blues Records ) 2007.

CD - SLOVENIA

Acoustic jazz/acoustic music








Gitarista Sašo Zver došao je na sjajnu ideju da se na svoj način suoči sa slovenačkim muzičkim nasleđem ranijih dekada. Kao izvođač na akustičnoj gitari, koristeći finger picking tehniku obradio je na svom albumu pesme/teme koje su obeležile jedan davni i mnogo optimističniji period slovenačke ali i generalno jugoslovenske prošlosti.Songove Mojmira Sepe-a, Boruta Lesjaka, Bojana Adamiča, Jožeta Privšeka.. obradio je na jazzistički/acoustic/folkie način, približan stilskim formama najčešće prisutnim u muzici 30 tih i 50-tih godina prošlog veka. Prisutan materijal je izuzetno prijatan čak i za " prosečno" slušalačko uho, pri čemu se ni jednog momenta gitarista ne odriče svog izvođačkog talenta koji je na respektabilnom nivou. Sklapanje " akorada" i tretiranje aranžmana pokazuju njegovu visoku muzičku naobrazbu, pri čemu ne trpi melodičnost samih izvedenih songova. Specijalno bih preporučio sjajno izvođenje numere koja otvara album, Sepeove - " Zemlja pleše", preko koje prikazuje bogatu lepezu svog izvođačkog znanja, kao i Privšekovu " Mini maxi".. ali generalno album u celini obiluje prijatnim mestima za slušanje i otkrivanje. Album zatvara minijatura " Easter" koja je gitaristino autorsko delo, ali koja strukturno ne zaostaje za ovde prisutnim coverima. " Music From Black & White Times" postiže svoj cilj, a pored evidentne slušljivosti, otkriva i izvođačke kvalitete Saše Zvera kao gitariste.

Ocena : 8, 5 / 10
C / o : www.jazzandbluesweb.com